open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA
Bakir Izetbegović: U BiH neće vladati Rusija, mi idemo u NATO, sviđalo se to ruskom ambasadoru ili ne
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je kazao da će se na narednom sastanku sa predsjednicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine razgovarati o najvažnijim aktuelnim temama, poput Budžeta institucija BiH za 2020. godinu, Izbornog zakona, te imenovanja.
04.07.2020. u 11:32
get url
text
get url
text

- Razgovarat ćemo o imenovanju Selme Cikotića u Vijeće ministara BiH i o svim ostalim imenovanjima. Vrijeme je da se to pokrene. Dodik je domaćin sastanka – izjavio je Izetbegović.

Komentirajući upit o činjenici da se predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ne izjašnjava o potrebi postizanja dogovora o raspodjeli pozicija, te da ta stranka nastoji izbjeći dogovor, Izetbegović je kazao da Čoviću odgovara postojeće stanje.

- Mislim da dvostruko ili trostruko više pozicija hrvatski korpus dobija kada je u pitanju država. Naravno da se njemu ne pregovara dalje. Ne tražim ja ništa posebno novo. Ja samo tražim da se ispoštuje Ustav, da se odredi šta je bošnjačka kvota, šta hrvatska, a šta srpska i ne mislim da ćemo tu neke bitne pomake praviti, ali je potrebno da se definiraju stvari. Ne možemo ovako uraditi samo ono za šta je zainteresirana srpska strana, tako da se nadam da ćemo u utorak dogovoriti ono što je do sada svaki put dogovarano i bez čega nema imenovanja – poručio je Izetbegović.

Uvjetovanja predsjednika SNSD-a Milorada Dodika je ocijenio kao "njegov poznati stil".

- Bude on tvrd u početku, pa se onda malo smekša i dogovori. Ja ga razumijem, ali će on razumjeti i nas, sasvim sigurno, kao i Čović, jer neće biti ničega ako se ne dogovori sve – kazao je Izetbegović.

Govoreći o posljedicama koronavirusa na ekonomiju, a naročito na turizam i ugostiteljstvo, predsjednik SDA je izjavio da je potrebno više učiniti, te da sa rastom broja zaraženih osoba prijeti opasnost da se ozbiljno ugrozi taj dio privrede.

- Morat će se raditi i neke stvari koje su brže, za koje su već donesene odluke. Federalna vlada je već donijela odluke. Malo sporo se realiziraju. Radi se o izradi softvera u Poreznoj upravi, ali kantonalni i općinski nivo, te država sa PDV-om, mogu više pomoći i moraju – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da od Njemačke, koja od 1. jula predsjedava Evropskom unijom, očekuje snažniju podršku od dosadašnjeg.

- U vrijeme hrvatskog predsjedavanja nije dovoljno urađeno zato što je korona pogodila i Hrvatsku i BiH i Evropsku uniju. Sada će se morati pokrenuti stvari naprijed i mislim da Njemačka zna uraditi dobar posao. To je efikasna administracija i očekujem da će se BiH pokrenuti upravo u njihovom mandatu – izjavio je predsjednik SDA.

Dodao je da će se na BiH odraziti rezultati parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, te da te refleksije ovise o onome ko će pobijediti.

- Mislim da je vrijeme u Hrvatskoj, bilo koja strana da pobijedi, da shvate da treba mijenjati odnos prema BiH, da paternalizam jedan i nametanje, miješanje u unutarnje stvari BiH nije put da se pomaže BiH, ni Hrvatima u BiH, da će morati više da poštuju BiH i vrijeme je da to shvate – poručio je Izetbegović.

Komentirajući posljednji javni istup ruskog ambasadora Petera Ivancova, u kojem se kritički osvrnuo na NATO integracije BiH, kazavši da se Rusija njima protivi, Izetbegović je izjavio da imamo "guranje Rusije u unutarnje stvari BiH".

- Odluke BiH o NATO-u su donesene poodavno. Šta ima Rusija veze sa tim? To su odluke za koje su digli ruku i ljudi koji sada sjede u Predsjedništvu, poput Dodika i SNSD-ovaca. U ovoj zemlji će biti vladavine zakona. Neće u njoj vladati Rusija niti bilo ko. Mi smo donijeli naše strateške odluke, naše strategije i zakone i mi ćemo se po njima kretati ka Evropskoj uniji i NATO-u, sviđalo se to ili ne sviđalo ruskom ambasadoru – zaključio je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.