open-navfaktor-logo
search
Nagrađeni najbolji
Banja Luka: Predstavljena rješenja za novi izgled centra grada
Sljedeće godine bit će vidljivi prvi obrisi nove pješačke zone, a najveće promjene odnose se na prostor "stare autobuske stanice"
10.12.2019. u 11:37
get url
text

Sljedeće godine u Banjoj Luci bit će vidljivi prvi obrisi centralne pješačke zone što podrazumjeva promjene u centru grada, od kojih će najupadljivija biti promjena izgleda "stare autobuske stanice", kao i uvođenje zelenih fasada na objektima u ovoj zoni.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić i gradski arhitekta Ivan Rašković danas su predstavili pobjednička rješenja međunarodnog konkursa za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje centralne pješačke zone odnosno prostora od Ulice Nikole Tesle do Ulice Vase Pelagića u pravcu istok - zapad.

Prema riječima Igora Radojičića, na ovaj konkurs pristiglo je 12 rješenja za kvalitetan i funcionalan centar grada. Pojasnio je da je u pitanju prostor koji se sastoji od pet ambijentalnih cjelina koje je potrebno ukomponovati u jedno rješenje. Iako to konkursom nije bilo predviđeno, komisija je odlučila da izabere pojedine cjeline odnosno rješenja iz radova iz radova. Odlučeno je da tri rada budu nagrađena kao drugoplasirana, sa po 8.500 eura, a u pitanju su timovi iz Srbije, dva tima iz Irske i Srbije dobili su pohvale, dok je komisija izabrala i rad kineskog tima za otkup od 1.800 eura.

- Na historijsku vertikalu od Trga Krajine dograđujemo nešto iz 21. vijeka a potrebno je da je u pitanju funkcionalno rješenje koje se može implementirati u realnom vremenu - rekao je Radojičić i dodao je zaključeno da konačno rješenje treba biti kompilacija više pojedinačnih najboljih rješenja.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić i gradski arhitekta Ivan Rašković danas su predstavili pobjednička rješenja

Kako su pojasnili Radojičić i Rašković najveća promjena odnosit će se na prostor "stare autobuske stanice" koja će od parkinga postati trgovinski i pješački prostor, gdje je predviđen garažni objekat, kao i spomen-obilježje posvećeno ulasku srpske vojske u Banju Luku u Prvom svjetskom ratu. Kako bi ovaj prostor postao trg, saobraćaj će sa dva kružna toka biti preusmjeren u Ulicu Nikole Tesle. Novi trg postat će cjelina s postojećim prostorom ispred i oko zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS koja će ostati u centru jednog trga.

S obzirom na to da je u jednoj od cjelina započela izgradnja poslovnih zgrada u privatnom vlasništvu fasade na tim zgradama treba da budu u duhu nagrađenih rješenja, a radna grupa Gradske uprave pratiće izgradnju.

Za 23. decembar najavljeno je otvaranje izložbe pristihlih rješenja, a dan kasnije trebalo bi da bude raspisan međunarodni konkurs za idejno rješenje kongresno-konferencijske dvorane koja će biti kapitalni objekat u Banjoj Luci. Sljedeće godine planirano je da budu raspisani konkursi za rješenja dva spomen-obilježja čija je izgradnja planirana u centru grada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.