open-navfaktor-logo
search
Hrvatski sabor
Bauk odbrusio Radmanu: Alija je kazao "rat nije naš" da bi spriječio regrute Bošnjake da idu u JNA!
U Saboru Hrvatske jučer su zastupnici raspravljali o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH za 2019. godinu.
09.12.2020. u 10:31
get url
text

Socijaldemokrati će izvještaj primiti na znanje a potpredsjednik njihovog kluba Arsen Bauk nazvao je nekorektnom izjavu ministra Gordana Grlić Radmana koji je, ne spominjući ime, prozvao predsjednika Predsjedništva Republike BiH Aliju Izetbegovića da je izjavom kako "to nije naš rat" podržao agresiju JNA na Hrvatsku.

- Njegova izjava odnosila se na pozive muškarcima Bošnjacima, odnosno Muslimanima koje je htjela mobilizirati JNA da ne idu u rat protiv Hrvatske na strani JNA jer da to nije njihov rat - kazao je Bauk. 

On je podsjetio da je izbor članova Predsjedništva BiH nepromijenjen od 1998. godine, ali da je došlo do promjena od strane međunarodne zajednice oko izbora u Dom naroda.

- Nije naš problem što Bošnjaci ne prihvataju da Izborni zakon nije u skladu sa Ustavom, nego što međunarodna zajednica ne želi pomoći da se to promijeni - kazao je Bauk, podsjećajući da bi u Ustavnom sudu tri člana iz međunarodne zajednice i dva člana Hrvata mogli činiti većinu koja bi te promjene provela.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.