open-navfaktor-logo
search
Potvrdio im direktor
Bebe dobile infekciju u bolnici u Bosanskoj Gradišci, prebačene u Banju Luku
Četiri bebe, rođene 21. maja ove godine u Bolnici Gradiška, dobile su sepsu.
28.05.2022. u 14:07
get url
text
Bolnica Gradiška

Ovu informaciju je, kako navodi ATV , potvrdio direktor Bolnice Gradiška Rajko Dodik, koji je rekao da su dvije ili tri bebe zaražene sepsom upućene u Univerzitetski klinički centar RS-a.

- Pratimo situaciju. Kada se pojavio drugi slučaj, sastala se komisija za interhospitalnu infekciju i tražila je uzorke. Odmah je sve urađeno po protokolu, primijenili smo sve mjere, od uključivanja antiobiotika bebama, sterilizacije prostora, dezinfekcija. Nismo našli uzorak odakle je sve to krenulo - rekao je Dodik za ATV.

Dodao je da je beba koja je ostala u bolnici u Bosanskoj Gradišci u stabilnom stanju.

Porođajna sala je premještena u drugu prostoriju, a Dodik je naveo da to nije prvi slučaj.

Prema informacijama ATV-a, bebe su dobile sepsu jer sterilizator nije radio.

Kasnije je Srpskainfo objavila da im je također Rajko Dodik kazao da dvije, a ne četiri bebe, imaju intehospitalnu infekciju, te da je to potvrđeno nakon jučerašnjih laboratorijskih nalaza.

Bebe su upućene na daljnje liječenje u Klinički centar Banja Luka. 

Direktor bolnice u Bosanskoj Gradiški je također izjavio da nije tačno da sterilizator nije radio i da su u ovoj ustanovi sve bolničke procedure ispoštovane.

– Moguće je da je neka od porodilja imala infekciju koja se proširila, ali to istražujemo. Sasvim sigurno, utvrdićemo izvor i uzroke. Sve drugo, u smislu bolničkih uvjeta i procedura u porodilištu, urađeno je u skladu s medicinskim protokolima. Poduzeli smo sve mjere, na vrijeme uključili antibiotike bebama koje smo potom proslijedili na liječenje u KBC Banja Luka – izjavio je Dodik.

On je poručio da je sadašnja situacija u porodilištu i na Odjelu ginekologije redovna i da nema razloga za strah za buduće porodilje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.