Podsjetimo, ambasador Murphy je u petak optužio lidera HDZ-a BiH da opstruira provedbu Južne interkonekcije kojim bi se povezale plinske mreže Hrvatske i BiH i tako eliminirala ovisnost o ruskom plinu.

VEZANI TEKST - Murphy: Čović blokira Južnu interkonekciju, izabrao je da slijedi sopstvene interese, a ne stanovnika FBiH

On tvrdi da blokada proistječe iz upornog zahtjeva Čovića da Južnom interkonekcijom upravlja neka nova firma, a ne BH Gas sa sjedištem u Sarajevu, a u pozadini svega američki ambasador vidi nakanu da se i upravljanje plinskim sektorom u BiH dodatno podijeli po etničkim osnovama.

- Umjesto da se krene dalje sa BH Gasom, jedinom firmom koja ima kapacitet i koja je spremna preuzeti ovaj projekt kao izvođač, HDZ BiH sada insistira na uspostavi drugog operatora za transport plina pod etničkom kontrolom Hrvata – napisao je, između ostalog, Murphy na svom blogu.

- Postoji kompromisni prijedlog međunarodne zajednice je da se dio BH Gasa formira u Mostaru gdje bi izvršni direktor bio iz HDZ-a, dok bi minimalno jedan HDZ-ovac ušao u Nadzorni odbor ove kompanije – kaže Bečarević.

Ističe da Čović nikada neće odustati od zahtjeva da Južnom interkonekcijom upravlja nova firma "bez obzira na ovaj kompromisni prijedlog".

- HNS je izdao saopćenje u kojem je potcrtao, a što je nekako prošlo ispod radara, da je taj projekt od interesa za hrvatski narod. Samim tim poslana je poruka da HDZ i dalje računa na to da Južnu interkonekciju realizuje novoformirana kompanija – tvrdi ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi KS. 

VEZANI TEKST - Nova istočna i Južna interkonekcija: Kuda tačno idu, ko bi upravljao, šta traži HDZ, zašto je Dodikov projekt opasan

Kako kaže, nikako mu nije jasan spomenuti "kompromisni" prijedlog stranaca.

- Šta znači da neko ima u Mostaru dio preduzeća? Postavlja se onda pitanje može li dio HT Eroneta biti u Sarajevu pa da u upravi bude neki Bošnjak? Ili da dio preduzeća Elektoprivreda HZHB bude u Sarajevu i da stavimo direktora Bošnjaka? - pita Bečarević.