open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Bećirović: Dodik svoje ucjene i ultimatume može okačiti mačku o rep
Delegat SDP-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je obrazložio svoj prijedlog amandmana na Ustav BiH, koji bi podrazumijevao da predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, umjesto tri, bira šest stranih sudija u Ustavni sud BiH.
14.02.2020. u 12:32
get url
text

- Sasvim je legitimno, ako imate člana Predsjedništva BiH koji želi da ruši Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH, da ne poštuje konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda, da na odgovarajući način, u skladu sa Poslovnikom, ponudite neke konkretne prijedloge – kazao je Bećirović.

Povećanjem broja stranih sudija bi se, ocjenjuje, ukupan pravni sistem BiH brže i kvalitetnije usklađivao sa evropskim pravnim naslijeđem i evropskim standardima.

- U BiH imamo dvije političke grupacije. Jedna su one koje misle da je budućnost BiH u euroatlantskim integracijama, a druge su one koje nas vuku u rusko-azijske integracije. Ja mislim da mi treba da se okrenemo isključivo prema članstvu u NATO savezu i prema Evropskoj uniji. Ako neko želi da, mimo Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, brutalnim pritiskom protjera, sasvim je legitimno da na pristojan način i vi predložite dopunu Ustavnog suda, sa puno boljim argumentima kako bi se zaista što prije kretali prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji – izjavio je Bećirović.

Dodao je da strane sudije u Ustavnom sudu smetaju politici koju predvodi Milorad Dodik jer ta politika ne želi iskreno da isključi strani faktor iz BiH.

- Oni žele da protjeraju utjecaj zapadnih sila iz BiH. Njima ne smeta ruski i srbijanski utjecaj u BiH. Zato oni, prije svega, teže da protjeraju strane sudije iz BiH – pojasnio je Bećirović svoj stav.

Naglasio je da će u BiH, uprkos svemu, važiti Ustav i ono što bude usvojeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Tako da Dodik sve te svoje brutalne ucjene i ultimatume može slobodno mačku o rep okačiti – poručio je Bećirović.

Očekuje, kazao je, jasnu reakciju Tužilaštva BiH i OHR-a, koji ima nadležnost i obavezu po Dejtonskom mirovnom sporazumu.

- Vi znate dobro, 1992. godine, također u ovoj Plavoj sali, su neki imali namjeru da se povuku, ali država BiH jer postala punopravna članica Ujedinjenih nacija. Niko ne može blokirati državu BiH, zato je bolje da ne razmišljaju o toj opciji – zaključio je Bećirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.