open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Bećirović i Plenković razgovarali o rješavanju otvorenih pitanja i jačanju bilateralne saradnje
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine  Denis Bećirović u okviru radne posjete Republici Hrvatskoj razgovarao je u Zagrebu sa predsjednikom Vlade RHAndrejem Plenkovićem.
11.05.2023. u 19:21
get url
text

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima BiH i RH, rješavanju otvorenih pitanja između dvije države, jačanju blateralne saradnje, posebno na polju ekonomije, infrastrukture i evropskih i euroatlanstkih integracija.

Bećirović je poručio da se odnosi BiH i RH moraju zasnivati na međusobnom poštovanju, uvažavanju, jednakosti i ravnopravnosti u međudržavnim odnosima. Istakao je da je saradnja BiH i RH na temelju principa poštovanja nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integritata od posebne važnosti za obje zemlje, kao i za stabilnost jugoistočne Evrope.

Skrenuo je pažnju kako je unaprjeđenje prijateljskih odnosa sa susjednim državama jedan od prioriteta vanjske politike BiH i u tom svjetlu naglasio značaj unaprjeđenja odnosa sa RH.

Razgovaralo se i o projektima iz oblasti infrastrukture, kao i o razvijanju saradnje u oblasti poljoprivrede, industrije i turizma. Konstatovali su kako treba iskoristiti potencijale i na poljima naučne i kulturne saradnje između dvije države.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.