Naime, Bećirović je danas predložio da se na sjednici Predsjedništva BiH razmotri Prijedlog zaključaka za usvajanje akcijskog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Postavlja se logično pitanje zašto se taj prijedlog nije našao tokom pregovora o novoj koaliciji i prije formiranja Vijeća ministara, već je bjanko potpisana saglasnost za imenovanje Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara.

VEZANI TEKST - Bećirović predložio usvajanje akcijskog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta za članstvo BiH u EU

- To je zakašnjel potez, zamazivanje očiju kod naroda ne bi li se izvukli iz situacije u kojoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici i Savezu nezavisnih socijaldemokrata lagano predaju sve državne institucije.

Evo, posljednji primjer djelovanja "Trojke" kojoj pripada i Bećirović je glasanje njenih predstavnika za Iliju Cvitanovića iz HDZ-a 1990 za predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom iako to mjesto pripada opoziciji - kaže Mešalić za Faktor.

Smatra da se moralo mnogo ranije djelovati. 

- Bilo je neophodno prije formiranja vlasti insisitirati na prioritetima važnim za državu BiH, ali im to očigledno nije bilo važno. Sada je već kasno - istakao je Mešalić.