Kako su naveli u objavi na svojoj Facebook stranici, Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu, od svoje 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica stranke.

Naveli su i da je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta.

- Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti Karić se izjašnjava kao Ostali. Benjamina Karić dolazi iz porodice koja oslikava multinacionalno Sarajevo za kakvo se SDP zalaže - saopćili siz iz SDP-a.

Istakli su da je "povlačenje kandidature Bogića Bogićevića za ovu funkciju za sve nas bio veliki šok i još veće razočarenje", te da "kao i mnogi građani Sarajeva, i mi smo to željno iščekivali jer smo u tome vidjeli pozitivnu promjenu i novu nadu".

- Opredijelili smo se za osobu koja će svojom energijom i znanjem voditi Grad. Kandidatura doc.dr. Benjamine Karić pokazuje kakvo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu SDP BiH želi vidjeti. Ubijeđeni smo da će doc.dr. Benjamina Karić biti gradonačelnica kakvu Sarajevo zaslužuje: obrazovana, ambiciozna, cijenjena u društvu, elokventna, pravična, mlada i uspješna, širokih životnih pogleda, tolerantna i suosjećajna, a uz sve to i istinski socijaldemokrata - stava su u SDP-u, iz kojeg su dodali da vjeruju da će Karić dobiti podršku Gradskog vijeća Grada Sarajeva i građana.