open-navfaktor-logo
search
Potpisani sporazumi
Berlinski proces pokazao da postoji spremnost za saradnju zemalja zapadnog Balkana
Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je da je današnji samit Berlinskog procesa pokazao da postoji spremnost za saradnju zemalja zapadnog Balkana između njih i zemalja Evropske unije.
03.11.2022. u 14:50
get url
text

Šefovi vlada šest ekonomija zapadnog Balkana potpisali su danas tri sporazuma o mobilnosti u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i to o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju diploma u okviru samita Berlinskog procesa.

Scholz je naglasio da je ovo način da se ojačaju ekonomije, dodajući da Berlinski proces daje konkretan doprinos unapređenju odnosa te integraciju zajedničkog tržišta koje se može odgovoriti evropskim pravilima.

Čestitao je predstavnicima zemalja zapadnog Balkana jer je postignut dogovor oko ovih važnih sporazuma među kojima je i onaj o slobodi kretanje roba što je važno za građane regiona.

- Ovo pokazuje da postoji opredijeljenost za regionalnu saradnju. Evropska unija je uvijek insistirala na sporazumima koji vode ka napretku, omogućavaju putovanje uz lične karte i priznanje diploma. To će na konkretan način poboljšati život građana - stava je njemački kancelar.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen naglasila je da važno da s partnerima sa zapadnog Balkana budu što bliže jedni drugima, a jedan od pravaca je proces proširenje što je stavljeno na dnevni red.

- Imamo novu metodologiju proširenja koja treba deblokirati odluke i vratiti kredibilitet ovom procesu - kazala je Von der Leyen koja je najavila da će Bosna i Hercegovina dobiti status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Izrazila je zadovoljstvo jer ovi sporazumi znače ekonomske integracije, uz to 18 miliona građana moći će da se slobodno kreće te da profesionalci rade gdje žele jer će njihove diplome biti priznate u svim zemljama zapadnog Balkana.

- To će ojačati i kulturne veze između zemalja regiona, a svaku prilika za usaglašavanje koje osigurava mir i prosperitet svih treba iskoristiti kako bismo se jedni drugima približili - zaključila je Von der Leyen.

Premijer Albanije Edi Rama izrazio je zadovoljstvo jer su danas u Berlinu, osam godina nakon pokretanja Berlinskog procesa, ponovo na istom mjesto i to pokazuje da je bivša kancelarka Njemačke Angela Merkel bila u pravu jer danas postoji ujedinjen region.

- Sada smo u složenom trenutku u historiji cijele Evrope i za euroatlantsku zajednicu. Napominjem samo da smo se ovim otuđili od Kosova i nadam se da će i ovo pitanje biti uskoro riješeno. Nadam se da će do sljedećeg sastanka, koji bi trebao biti organiziran u Tirani, biti napravljeni određeni pomaci - zaključio je Rama.

Lideri šest ekonomija zapadnog Balkana danas su usvojili Zajedničku deklaraciju o energetskoj sigurnosti i zelenoj tranziciji na zapadnom Balkanu i potvrdili posvećenost regiona Zelenoj agendi za zapadni Balkan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.