open-navfaktor-logo
search
Međusobne optužbe
BH-Gas: Izmirit ćemo fakturu Gazpromu za 30 sekundi, ali Energoinvest nam je ne želi dostaviti
BH-Gas je reagovao na saopćenje Energoinvesta ističući da ono ne odgovara istini i da potpuno dezavuiše javnost.
06.05.2021. u 08:46
get url
text

Energoinvest je jučer saopćio da će od petka 7. maja u šest sati doći do obustave isporuke gasa u Federaciji BiH. Naveli su da je uzrok to što BH-Gas nije platio fakturu Energoinvesta za uvezeni i isporučeni gas za mart 2021. godine.

- Iako su potrošači u Federaciji BiH ovaj gas uredno platili i izmirili svoje obaveze za mjesec mart 2021. godine putem lokalnih distributera ili direktno BH-Gasu, BH-Gas odbija da plati račun Energoinvestu, čime bi bilo omogućeno izmirenje obaveza prema ruskom isporučiocu gasa Gazprom Exportu kao i svih carinskih i poreskih obaveza - saopćili su iz Energoinvesta jučer.

VEZANI TEKST - Iz Energoinvesta upozorili: Rusi 7. maja obustavljaju isporuku gasa Federaciji BiH

No, iz BH-Gas jutros poručuju da će oni u roku 30 sekundi nakon prijema ruske fakture od Energoinvesta izmiriti obaveze prema Gazprom Exportu te da će time biti otklonjene bilo kakve prijetnje za redovno snabdijevanje potrošača prirodnim gasom. Jedina neplaćena faktura je, kako ističu, za mart i ona je dospjela za plaćanje prije pet dana.

- Energoinvest svjesno zanemaruje činjenicu da je BH-Gas predložio i prijelazno rješenje koje je Energoinvest odbio. BH-Gas dosljedno provodi politiku Vlade FBiH i Energoinvest dezavuiše Vladu FBiH što može imati negativnih finansijskih poljedica u čemu BH-Gas ne želi niti da slučajno učestvuje - ističu iz BH-Gasa.  

Energoinvest, kako navode, ne želi da dostavi fakturu Gazprom Exporta i time onemogućava BH-Gas da izvršava obaveze kako je izvršavao posljednje 23 godine.

- Ovo je pravno nasilje koje provodi Energoinvest i ovim želi dovesti u talačku krizu građane i privredu FBiH kako bi izdejstovao preuzimanje potrošača BH-Gasa i time doveo BH-Gas u situaciju da ne može realizovati strateške projekte FBiH, a posebno Južnu interkonekciju. Energoinvest želi da Turski tok bude jedini pravac snabdijevanja, a ruski gas jedini gas koji će FBiH kupovati, a za tu realizaciju Južna interkonekcija postaje smetnja - navode iz BH-Gasa. 

Mjesecima su, kako dodaju, upozoravali da će scenario prelaska na Turski tok biti upravo ovakav i da će Energoinvest samoinicijativnim prelaskom na taj pravac ostaviti sve ugovore sa pravca Beregovo.

- Sada imamo situaciju da su mađarski transporter FGSZ i srbijanski transporter Transportgas Srbija dostavili opomene za plaćanje transportnih troškova i to za ugovore koje je Energoinvest trebao raskinuti. Energoinvest i pojedinci, iz nama poznatih centara moći, prisiljavaju BH-Gas da čini nešto što niti jednim dokumentom nije propisano i jasno im je saopćeno da takav vid pritiska neće proći, a BH-Gas će fakturu Gazpromu izmiriti za 30 sekundi samo da Energoinvest dostavi tu fakturu, ali ne žele - naveli su u saopćenju.

BH-Gas, dodaju, nikad nije zaustavljao plaćanja prema Gazpromu niti su se ta plaćanja dovodila u pitanje, ali "mi ne možemo platiti ako Energoinvest ne želi da nam dostavi Gazpromovu fakturu kako je to rađeno protekle 23 godine". 

- Žele da BH-Gas postupa protivno zakonskim propisima i da se odrekne svih razvojnih projekata koje znače diversifikaciju izvora snabdijevanja. BH-Gas moli sve institucije za provedbu zakona da se uključe u ovaj problem jer je na djelu pravno nasilje koje je prouzrokovano samoinicijativnim prelaskom Energoinvesta na Turski tok i to protivno odlukama Vlade da obje kompanije ostanu na pravcu snabdijevanja Beregovo-BiH i to do 2023. godine. BH-Gas posjeduje svu dokumentaciju po osnovu pritisaka na ovu kompaniju kao i ostale dokaze na kojim se vide osobe koje su u pozadini ovog pritiska - navodi se u saopćenju koje je potpisao v. d. direktora BH-Gasa Jasmin Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.