open-navfaktor-logo
search
Finansijski problemi
BiH bez budžeta protiv koronavirusa: "Iz RS-a traže novac, a blokiraju institucije koje ga mogu osigurati"
Sve institucije u Bosni i Hercegovini su uključene u borbu protiv širenja koronavirusa, ali za efikasnije djelovanje je potreban novac. Međutim, državne institucije taj novac nemaju na raspolaganju, s obzirom na to da budžet institucija BiH za 2020. godinu još nije usvojen.
19.03.2020. u 11:52
get url
text
Hazim Rančić

Na snazi je Odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal ove godine, koja istječe 31. marta. Privremeno finansiranje u praksi znači zadovoljavanje minimuma potreba za funkcioniranje državnih institucija, što, smatra zamjenik državnog ministra finansija Hazim Rančić, nije niti izbliza dovoljno za adekvatnu i efikasnu borbu protiv pandemije koronavirusa, migrantske krize ili bilo kojeg drugog izazova.

- U privremenom finansiranju, u skladu sa tom odlukom, BiH je imala na raspolaganju 857.000 KM rezerve i dio toga je utrošen kroz dvije odluke, tako da BiH i Vijeće ministara ima žalosno mali iznos na raspolaganju za eventualne intervencije u borbi protiv ove pošasti – kazao je Rančić za Faktor.

Hazim Rančić

Budžet za 2020. godinu je, dodaje, u tehničkom smislu već pripremljen, mišljenja nadležnih institucija su dostavljena, ali zbog opstrukcija zvaničnika iz entiteta RS njegov Nacrt još nije došao pred Vijeće ministara BiH. Takve blokade su, ocjenjuje Rančić, antidejtonske, protivustavne, nerazumne i neljudske.

- Pandemija ne bira i ne gleda ni državu, ni naciju, ni vjeru. Vidimo svi da je ovo problem na cijeloj Planeti i svi bi se morali u praksi odgovorno ponašati, kao što se daju izjave da se čini sve da se spriječi. Ako je to suštinski, ako je to stvarno, onda niko ne bi smio blokirati rad institucija BiH. Blokiranje institucija je neustavno i mimo pandemije i problema sa migrantima. To su samo dodatni razlozi za odgovorno ponašanje svih u sistemu institucija BiH. Ako smo od riječi, onda bismo morali usvojiti budžet i morale bi sve institucije BiH raditi svoj posao – smatra Rančić.

O finansijskim potrebama u kontekstu borbe protiv širenja koronavirusa je razgovarano i na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, kojoj su prisustvovali članovi Vijeća ministara BiH, entitetski premijeri, premijer Distrikta Brčko i entitetski ministri zdravstva.

- I ljudi iz stranaka koji sjede u institucijama i koji blokiraju njihov rad na proširenoj sjednici Predsjedništva BiH su insistirali na potrebi efikasnog, udruženog rada svih institucija i naročito su iskazivali velike zahtjeve za finansijskim sredstvima. I od Centralne banke BiH, i od Svjetske banke, i od Međunarodnog monetarnog fonda. I entitet RS zahtijeva hitno da dobiju ta sredstva, a istovremeno blokiraju rad institucija. Kako misle dobiti sredstva od Svjetske banke ili Međunarodnog monetarnog fonda, a jedan kredit je 20 miliona eura, drugi je 165 miliona eura, kako misle da dođe do realizacije tih kredita. Preduvjet za njihovu realizaciju je rad i Ministarstva finansija, Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH – kazao je zamjenik ministra finansija BiH.

Na toj sjednici je Rančić upozorio i da je postojeći Nacrt budžeta "prenapregnut", te da postoje dvije mogućnosti za prevazilaženje finansijskih problema u borbi protiv širenja koronavirusa.

- Predložio sam da, ako žele veći budžet i veću budžetsku rezervu, koja je jako mala i iznosi 2.450.000 KM, što je manje nego prošle godine kada je bilo 3.420.000 KM, zasjeda novo Fiskalno vijeće, da se napravi novi sporazum ako se želi povećati budžet i budžetska rezerva, ili da se makar ovakav budžet uputi u brzu proceduru da sve institucije rade efikasno. Rad tih institucija je neophodan i za bilo kakvo zaduživanje kod međunarodnih finansijskih institucija – zaključio je Rančić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.