open-navfaktor-logo
search
Nepravosnažne presude
BiH Bilseni Šahman i Bakiru Dautbašiću treba platiti više od 30 hiljada KM odštete
Državni sud je donio nepravosnažne presude kojima je Bosna i Hercegovina obavezna Bilseni Šahman isplatiti 17.500 KM i Bakiru Dautbašiću 12.800 KM za naknadu nematerijalne štete za duševne bolove, povredu ugleda i časti i straha tokom trajanja mjera zabrane, saznaje Birn.
15.12.2020. u 15:20
get url
text

Bilsena Šahman, oslobođena krivnje za ometanje rada pravosuđa, tužila je BiH, tražeći da joj se nadoknadi nematerijalna šteta zbog pretrpljenih duševnih bolova, povrede slobode, ugleda i časti, te straha koji su prouzrokovani neosnovanim pritvaranjem i mjerama zabrane. Tražila je da joj isplati novčani iznos od 47.500 konvertibilnih maraka (KM).

Šahman je u pritvoru provela 26 dana, a nakon toga su joj bile određene mjere zabrane.

- Po tužbi Bilsene Šahman protiv BiH, dana 29. oktobra 2020. godine, donesena je prvostepena presuda kojom je tužena obavezna isplatiti tužiteljici na ime naknade nematerijalne štete iznos od 17.500 KM kao i troškove parničnog postupka u iznosu od 4.967 KM. Na prvostepenu presudu je uložena žalba, po kojoj nije odlučeno, tek treba da se razmatra - navodi se u odgovoru Suda BiH.

Bakir Dautbašić, također oslobođen krivnje za ometanje rada pravosuđa, po osnovu izgubljene koristi je tužbom protiv BiH tražio naknadu od oko 164.000 KM, koja se ogleda u razlici između primanja sekretara i ministra, odnosno pozicije na kojoj je bio i na kojoj je trebao biti.

Za naknadu nematerijalne štete po osnovu duševne boli Dautbašić je tužbom zatražio 17.550 KM. Dautbašić je u pritvoru proveo 26 dana, u kućnom pritvoru 12 dana i 190 dana su mu bile određene mjere zabrane.

- Po tužbi Bakira Dautbašića protiv BiH, dana 01. jula 2020. godine, donesena je prvostepena presuda kojom je tužena obavezna tužitelju isplatiti na ime naknade nematerijalne štete iznos od 12.800 KM kao i troškove parničnog postupka u iznosu od 4.232,69. Na prvostepenu presudu je uložena žalba po kojoj nije odlučeno, predmet je u radu - navedeno je u odgovoru.

Šahman i Dautbašić su u decembru 2018. godine, u predmetu s Fahrudinom Radončićem i Zijadom Hadžijahićem, oslobođeni krivnje za ometanje rada pravosuđa vršenjem pritiska na svjedokinju Azru Sarić da promijeni iskaz u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu.

Donesene presude su nepravosnažne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.