Petak, 26.02.2021.

Održan sastanak

BiH će direktno nabavljati Pfizerove, ruske i kineske vakcine protiv COVID-19

FOTO: Damir Hodžić

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je danas nakon susreta s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem da će BiH krenuti u nabavku vakcina protiv koronavirusa direktno od proizvođača.

Kako je potvrdio, na sastanku je sumirano koliko je BiH spremna za dolazak prvih vakcina i početak vakcinacije, a razgovarano je i o problemima koji su nastali u tom procesu, kao i poteškoćama koje su se javile u okviru dva mehanizma po kojima je BiH dogovorila dostavu vakcina.

- BiH je prihvatila da je pandemija globalno pitanje i da na taj način treba tretirati i proces vakcinacije. Ugovorili smo potrebne vakcine kroz mehanizam COVAX za 1.232.000 doza vakcina, kao i raspodjelu među entitetima, novac je uplaćen, ali još nema isporuke - kazao je Tegeltija.

Naveo je da je slična situacija i kada je u pitanju nabavka vakcina kroz mehanizam snabdijevanja Evropske unije preko kojeg je BiH naručila 892.000 doza dvije vrste vakcina.

Očekivalo se da će u prvom kvartalu ove godine početi proces vakcinacije, a Tegeltija podsjeća da su brojne zemlje počele proces vakcinacije, ali ni jedan ni drugi sistem snabdijevanja vakcinama koje je BiH potpisala nisu počeli da distribuiraju te vakcine.

Preko sistema COVAX-a 186 zemalja je naručilo vakcine te ih očekuje i BiH kajem januara i početkom februara kao i sve druge zemlje koje su preko tog sistema naručile vakcine, a kada je u pitanju vakcina koja treba doći preko mehanizma Evropske unije više podataka o tome kada će ona doći bit će poznato nakon današnjeg sastanka u Briselu.

- Kada vakcine dođu u BiH, sve je spremno da počne proces vakcinacije. Zbog ovih kašnjenja opredijelili smo se da idemo u proces direktnih nabavki vakcina i od drugih proizvođača i to od Pfizera, ruskih i kineskih proizvođača - pojasnio je Tegeltija.

Napomenuo je da bi sutra entiteti i Brčko Distrikt pismeno trebali iskazati potrebe za te vakcine izvan ovih potreba koje su već dogovorene. Ministarstvo civilnih poslova BiH objedinit će te podatke i pokrenut će se nabavka tih vakcina.

On je izrazio uvjerenje da će sistem COVAX-a ispoštovati svoje obaveze u isporuci vakcina kao i mehanizam EU-a, ali imajući u vidu kašnjenja opredijelili su se da krenu u kompliciran proces direktne pogodbe s proizvođačima.

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je danas da je u budžetu Vlade Federacije za 2021. godinu osiguran novac za nabavku vakcina protiv koronavirusa te da novac ne predstavlja problem, već pristup vakcinama.

- Cijeli svijet se utrkuje za vakcine i Federacija BiH je spremna odmah platiti bilo koju vakcinu koja može doći dan ranije - istakao je Novalić.

Naglasio je važnost nabavke vakcina preko države te je kazao da mu je bitno da su svi zajedno u tim aranžmanima.

- Spremni smo kupiti Pfizer, rusku, kinesku i svaku drugu vakcinu do koje budemo mogli doći - zaključio je Novalić te kazao da mu vakcinacija ne predstavlja nikakav problem.

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković istakao je da su veoma blizu rješenja nabavke ruske vakcine.

- Konstatirali smo da je i Federacija BiH spremna za nabavku određenih količina ruskih vakcina i već sutra će Federalno ministarstvo zdravstva iskazati potrebe, a RS je već aplicirao za nabavku 200.000 doza - kazao je Višković.

Sastanku su prisustvovali i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić te ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh