open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
BiH dobila novo Vijeće ministara, Turković i Bevanda Tegeltijini zamjenici
Za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je, podsjećanja radi, još ranije imenovan Zoran Tegeltija
23.12.2019. u 15:13
get url
text

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdio je na današnjoj hitnoj sjednici imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

Za tu je odluku glasalo 29 zastupnika, njih osam se izjasnilo protiv, a jedno suzdržano.

{$galerijaFotografija}

Potvrđena imena

Za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je, podsjećanja radi, još ranije imenovan Zoran Tegeltija (SNSD), koji je u uvodu sjednice pročitao Odluku o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sa prijedlozima kadrovskih rješenja.

Ministrica vanjskih poslova BiH je Bisera Turković (SDA), njen zamjenik je Josip Brkić (HDZ). Ministar finansija i trezora BiH ostaje Vjekoslav Bevanda (HDZ), a na mjesto njegovog zamjenika dolazi Hazim Rančić (SDA). I Josip Grubeša (HDZ) ostaje u Vijeću ministara BiH na mjestu ministra pravde BiH, baš kao i Nezir Pivić (SDA) na poziciji zamjenika.

{$galerijaFotografija}

Staša Košarac (SNSD) je novi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dok će njegova zamjenica biti Ljiljana Lovrić (HSS). Ministar sigurnosti BiH će biti Fahrudin Radončić (SBB), a njegov zamjenik je trebao biti Vladimir Mijatović (Socijalistička partija), ali on, prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, nije prošao sigurnosnu provjeru. Ministar odbrane BiH je Sifet Podžić (DF), dok su njegovi zamjenici Mijo Krešić (HDZ) i Mirko Okolić (SNSD).

VEZANI TEKSTSIPA obavijestila Tegeltiju: Sporna diploma kandidata za zamjenika ministra sigurnosti?!

Vojin Mitrović (SNSD) je novi ministar komunikacija i prometa BiH, dok će dužnost zamjenika u tom Ministarstvu obnašati Nedžad Branković. (SDA) Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH bi trebao biti Mlađan Božović, a njegova sigurnosna provjera je tek danas okončana. Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice je Dževad Mahmutović (SDA), a ministrica civilnih poslova BiH je Ankica Gudeljević (HDZ). Njen zamjenik je Siniša Ilić (Ujedinjena Srpska).

Za Tegeltijine zamjenike su imenovani Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda.

Burna rasprava

Tokom rasprave je zastupnik PDP-a Branislav Borenović je izjavio da gorčinu izaziva činjenica da se imenuje krnji sastav Vijeća ministara, te da je to nešto što je neprimjereno za, kako je kazao, ozbiljne zemlje i ozbiljne institucije.

- Čuli smo danas određene najave da bi moglo biti formiranja novih institucija na nivou BiH, poput Apelacionog suda BiH, ali ono što je jako važno da ćemo konačno nakon godinu dana imati novo Vijeće ministara, pa ćemo konačno moći utvrditi odgovornost u radu, da znamo ko je vlast, a ko je opozicija - kazao je Borenović.

Borenović je poručio kako od Vijeća ministara BiH očekuje da se ne povećava stopa PDV-a, te da će njegova stranka upoređivati ostvarene rezultate u odnosu na prošli saziv.

Zastupnik A-SDA Jasmin Emrić je konstatirao da je izgubljena godina dana, u kojoj su, kako je kazao, rješavana veoma važna pitanja.

- Bespotrebno je blokirati rad bilo kojeg parlamenta u BiH, jer građani onda nemaju povjerenje prema sistemu i mi smo sve te politike obezvrijedili opstrukcijama, blokadama i nepokazivanjem spremnosti za kompromise po ključnim pitanjima - poručio je Emrić.

Emrić je dodao da nije poznato da li Program reformi BiH sutra ide u sjedište NATO-a u Briselu. Govoreći o migrantskoj krizi, kazao je da BiH dvije godine samo priča o potrebi pronalaska rješenja.

- Stoga ja pozivam ovo Vijeće ministara BiH da se hrabro uhvati u koštac sa ovim globalnim problemom. Ovo nije problem jednog ministarstva, jednog ministra, već Vijeća ministara kao izvršnog organa koji treba da shvati svoju ulogu - kazao je Emrić, upozorivši da će BiH "biti pregažena" ukoliko dođe novi talas migranata.

Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke, je kazala da je nezadovoljna sastavom Vijeća ministara BiH, prije svega zbog nezastupljenosti dovoljnog broja žena.

- Ja ću podsjetiti na član 20. Zakona o ravnopravnosti spolova, koji kaže da državna tijela, uključujući zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, da će osigurati i promovirati ravnopravan položaj spolova - upozorila je Marinković-Lepić.

Dodala je da od devet ministara imaju dvije žene, te da je među zamjenicima samo jedna žena. Istaknula je i određene afere koje su vezane za nove članove Vijeće ministara BiH, ali nije željela precizirati o kome se radi i o kojim aferama je riječ.

Zastupnik SDP-a Zukan Helez je izrazio nezadovoljstvo što je Program reformi BiH danas na dnevnom redu Narodne skupštine RS-a, a da državni zastupnici nisu imali tu priliku. Odgovornost za usvajanje Programa reformi je pripisao međunarodnoj zajednici, a ne članovima Predsjedništva BiH i njihovim kabinetima koji su kreirali dokument.

- Odmah da kažem ono što sam daznao, i putem medija i privatnih kanala, da su članovi Predsjedništva to samo potpisali i nisu provjerili. To su zasluge predstavnika međunarodne zajednice - ocijenio je Helez.

Dodao je da je novi ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić dokazao da je nevin u sudskom procesu, te da od njega očekuje da će istražiti druga krivična djela koja se spominju javnosti.

- Upravu su ljudi koji kažu da su tri bošnjačke reprezentacije. Nije dobro da nam ministar vanjskih poslova ima godine za penziju, 65 godina. To je dinamična funkcija. Nije dobro da imamo ministra odbrane penzionera. Što su se opredijelii za čovjeka koji je podržao profanisanog četnika Nikolu Poplašena za jednu funkciju? Također će biti zanimljivo u Ministarstvu odbrane, gdje je ministar DF-a, a zamjenik iz HDZ-a. Sad mogu sarađivati legalni i nelegalni, legitimni i nelegitimni. Vidite kako fotelja to sve fino ujedini - izjavio je Helez.

Helezov stranački kolega Nermin Nikšić je poručio da će SDP podržati sva dobra rješenja, a problematizirao je sadržaj Programa reformi BiH, koji je, kako je on kazao, sadržajno sužen i u njemu nema Izbornog zakona i reforme policije, ali da su svi ostali sadržaji iz Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) prisutni, te da će BiH nastaviti put ka NATO-u. S druge strane, sporna mu je konstatacija da ovaj dokument ne prejudicira članstvo.

- Kada sam pomislio kako je Program reformi po sadržaju ANP, te da je dovoljno za NATO, danas sam ostao frapiran kada sam pročitao izjavu kandidatkinje za ministricu vanjskih poslova. Ona je kazala kako nema MAP-a, iako je najavljen, te da Program reformi ide u Brisel i da će za konačnu odluku trebati referendum - izjavio je Nikšić, naglasivši da neće podržati imenovanje ovog saziva Vijeća ministara BiH.

Još jedan SDP-ov zastupnik, Saša Magazinović, je kazao da, ako profunkcionira pravna država i ako je tačno ono što se govori o nekim članovima Vijeća ministara BiH, će imati još ovakvih sjednica jer će neki članovi biti uhapšeni, ali ne u montiranim procesima te da će biti potrebno dopunjavati ovo Vijeće ministara BiH.

- Nekima je ovdje najvažije zadužiti auto, kabinet i zvat se ministrom. Bojim se da će u ovom sazivu Vijeću ministara biti toga da postavite nekom na kraju mandata postavite pitanje, a da on ne zna - izjavio je Magazinović.

Zastupnik SDA Halid Genjac je kazao da ima potrebu reagirati zbog krivog navođenja intervjua pred Komisijom. Odnosilo se to na pitanje referenduma u kontekstu članstva u NATO-u.

- Poznavajući gospođu Turković, njene iskustvo i njene lične stavove, njen navod o referendumu se može razumijevati samo na jedan način. Skoro sve zemlje članice NATO-a postale su članice nakon referenduma na državnom nivou. Poznavajući njene stavove i iskustvo, ja jedino tako mogu razumjeti njen navod oko referenduma. Nema tu neke pozadine. Najvjerovatnije je da će se o tome u nekoj budućnosti odlučivati nekim referendumom. Da li će u međuvremenu stanje u društvu sazrijeti do te mjere da ćemo donositi odluke bez referenduma, to ćemo vidjeti - poručio je Genjac.

Dragan Mektić, zastupnik SDS-a, je pitao od čega zavisi održavanje referenduma, šta to podrazumijeva i kako će biti najvjerovatnije održan referendum, ako ne znamo po Ustavu i po zakonima kad je obavezan referendum, na kojem nivou, kako se organizira i ko ga sprovodi.

- Ja, koliko znam, da najvjerovatnije neće biti referenduma i siguran sam da neće biti referenduma zato što ova trojica što vedre i oblače nisu to nigdje spomenule, a sve zavisi od njihove, pa onda Božije volje - poručio je Mektić.

Mektić je podsjetio da je danas bio četiri sata na ispitivanju u Tužilaštvu BiH, zbog čega je zakasnio na sjednicu, te da politika upravlja pravosuđem u BiH.

- Ne djeluje mi ovaj saziv nešto optimistično. Ne vidi se u njima, niti se prepoznaje, bilo kakva kakva radost, niti kakva znatiželja, niti su nešto posebno raspoloženi. Možda su zabrinuti zbog nekih stvari. Neki su mnogo o tome govorili kad su bili kandidati, a nisu još ni ušli u ministarstvo, pa da vide situaciju. Ok, pričate. Dozvoljavam da svako ima pravo da uveseljava narod - izjavio je Mektić.

Dodao je da su "političari najveći problem ove države", te da su oni doveli državu u postojeću situaciju. Kazao je da je, koliko on zna, za predloženog zamjenika ministra sigurnosti Vladimira Mijatovića "sporna srednja škola".

Zastupnik SDA Adil Osmanović je kazao da će novi saziv Vijeća ministara BiH imati punu podršku Kluba zastupnika SDA ukoliko budu poštivali Ustav BiH i zakone ove države.

- Bez obzira što smo mi pozicija, ako primijetimo da neko od vas krši Ustav, zakone ove države, tražit ćemo odgovornost, ostavku ili smjenu - poručio je Osmanović.

Program reformi je ocijenio kao dosta dobar dokument, koji je, kako je kazao, domaća pamet, kreiran uz pomoć ambasadora Kvinte.

Nakon potvrđivanja je planirano održavanje prve konstituirajuće sjednice novog saziva Vijeća ministara BiH. Ranije danas je, podsjetit ćemo, Komisija za pripremu imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH dala preporuku Zastupničkom domu da potvrdi imenovanje novog saziva. Za tu je odluku glasalo sedam članova Komisije, četiri su bila protiv, a jedan član je bio suzdržan.

Imenovanje Vijeće ministara BiH 23.12.2019.
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.