open-navfaktor-logo
search
Uključiti širu javnost
BiH pozvala Evropsku uniju da se uključi u rješavanje pitanja odlagališta na Trgovskoj Gori
Bosna i Hercegovina je pozvala Evropsku uniju da se uključi u rješavanje pitanja gradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, a razgovarano je i o saobraćaju u Bosni i Hercegovini.
22.09.2020. u 18:50
get url
text

Kako su saopćili iz Direkcije za evropske integracije (DEI), na danas održanom sastanku Pododbora za promet, energiju, okoliš i regionalni razvoj između Evropske unije i Bosne i Hercegovine razmijenjene su informacije o implementaciji Okvirne strategije Bosne i Hercegovine za promet i akcionih planova i naglašena je važnost praćenja i usaglašavanja zakonskih rješenja sa razvojem akija EU. Naveli su je da je Bosna i Hercegovina postigla napredak.

- Konstatiran je napredak u oblasti cestovnog i željezničkog prometa u Bosni i Hercegovini, uz napomenu da ima još prostora za poboljšanje, naročito kada je u pitanju sigurnost cestovnog prometa. Delegacija Bosne i Hercegovine je obavijestila Evropsku komisiju da, iako je avionski promet najviše pogođen pandemijom koronavirusa, nije bilo prekida u odvijanju prometa i da su ispoštovane sve sigurnosne preporuke - naveli su iz DEI-a.

Predstavnici Evropske komisije su predstavili prioritete iz Evropskog zelenog plana i Zelenog programa za Zapadni Balkan, a razgovaralo se i o provedbi Okvirne energetske strategije Bosne i Hercegovine.

Kako su istakli iz DEI-a, članovi bosanskohercegovačke delegacije su pozvali institucije EU da se uključe u rješavanje problema izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora u Republici Hrvatskoj i izrazili zabrinutost jer su određene aktivnosti već počele. Također su ukazali na potrebu za unaprijeđenjem komunikacije između institucija Bosne i Hercegovine i u Hrvatskoj, kao i za uključivanje šire javnostti.

- Na sastanku je bilo govora i o Nacrtu plana za energiju i klimu, ažuriranju Sporazuma o Energetskoj zajednici, izradi cjelodržavne strategije o zaštiti okoliša u Bosni i Hercegovini i konkretnim planovima i mjerama za rješavanje problema kvaliteta zraka. Razmijenjene su i posljednje informacije u oblasti civilne zaštite - saopćili su iz Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.