open-navfaktor-logo
search
Stranci i izborna reforma
Bijedić o pregovorima: Nije bitno je li vlast ili opozicija, bitno je da je iz Sarajeva
Reforma izbornog zakonodavstva zahtijevat će barem minimalne izmjene Ustava BiH, a za to je potrebna dvotrećinska većina u Parlamentarnoj skupštini BiH. Stoga je veoma iznenađujuće da na pregovore nisu pozvane neke stranke koje imaju državne zastupnike, dok neke koje ih nemaju, imaju tu privilegiju da se njihov glas čuje.
29.10.2021. u 20:00
get url
text

U Sarajevu od jučer teku intenzivni pregovori na temu izborne reforme, a danas su s američkim izaslanikom Matthewom Palmerom razgovarali lideri "Trojke" i SBB-a. "Trojku" koja je na vlasti u Kantonu Sarajevo čine Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP) i Naša stranka (NS), a od te tri stranke, NiP nema niti jednog zastupnika na državnom nivou.

S druge strane, niko na razgovore nije pozvao dvije stranke sa sjedištem u Tuzlanskom kantonu Socijaldemokrate (SD) BiH i Pokret demokratske akcije (PDA), iako su njihovi predsjednici Enver Bijedić i Mirsad Kukić državni zastupnici. Nije pozvan ni predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević, iako je i ova stranka parlamentarna na državnom nivou s jednim zastupnikom. Za usporedbu, isto toliko ima i SBB Fahrudina Radončića.

- Nije bitno je li vlast ili opozicija, bitno je da je iz Sarajeva. Odmah da znaju, to je moj lični stav, moja ruka se prilikom glasanja ne podrazumijeva - kaže predsjednik SD-a Enver Bijedić.

Zabrinjavajuće je to što međunarodna zajednica, dodaje, na pregovore poziva stranke koje nisu parlamentarne na nivou BiH, kao što je NiP, a SD, PDA i NES nisu pozvane.

- Na taj način se vrši favoriziranje stranaka iz Sarajeva, vrši se neka sarajevizacija, kao da samo oni trebaju odlučivati o cijeloj državi - navodi Enver Bijedić.

On ističe da su pozvane neke stranke koje se ni po broju glasova ne mogu porediti niti s njegovom strankom, ali ni s PDA i NES-om.

- Možda misle da život počinje i završava u Sarajevu, ili se boje da će čuti neke druge stvari, kao što je raspodjela javnih prihoda. Mi smatramo da je Sarajevo favorizirano s indeksom 1,92, a ostali kantoni imaju indeks 1, što nas stavlja opet na marguinu - kaže Bijedić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.