Mirsad Đapo, bivši gradonačelnik i predsjednik Skupštine Brčko distrikta, danas je pristupio Socijaldemakratima (SD) BiH. Nakon Đape istim putem će i 500-tinjak članovi Pokreta za bolje Brčko, koji je ovaj nekada istaknuti član SDP-a, osnovao nakon što se razišao s aktuelnim trukovodstvom partije.

- Mi smo prošle sedmice dobili zvaničnu registraciju političkog subjekta u Općinskom sudu Tuzla i svakoga dana radimo na osnivanju mjesnih odbora u Tuzlanskom kantonu. U svih 13 općina i gradova TK već imamo mjesne odbore, a pristupanjem Mirsada Đape, zvanično izlazimo s područja TK i širimo se - rekao je predsjednik SD-a Enver Bijedić.

Podsjećamo SD su osnovali nezadovoljni članovi SDP-a, koji su na posljednjim izborima ostvarili najbolji rezultat unutar partije, ali su zaobiđeni prilikom donošenja najvažnijih odluka, prije svih one o ulasku u vlast.

- Samo u Tuzli već imamo oko 1.000, kao i u Lukavcu, a na području kantona već možemo govoriti o više hiljada članova. U nedjelju ćemo imati sjednicu Glavnog odbora SD-a, na kojoj ćemo izabrati rukovodstvo Glavnog odbora, a potom i članove predsjedništva stranke - dodao je Bijedić.

Iako SD kao politička stranka raste, njihov glavni cilj, istaknuto je danas, ujedinjenje ljevice u jedinstvenu partiju, odnosno Pokret SPD. U Tuzli su danas bili i čeni ljudi tog pokreta Ivo Komšić i Miro Lazović, koji su prvi čestitali Đapi na ulasku u SD.

- Ovo je samo prvi korak. Mislim da Pokret SPD ima realnu šansu. Imao sam i ja problema s rukovodstvom SDP-a, smatram da je pogrešno da se ljivičarska slika u državi formira na osnovu toga "s kim hoću i skim neću". Vrlo brzo ćemo uspostaviti SD u Brčkom, a mislim da u konačnici mora doći do ujedinjenja, jer ova ideja na može živjeti na parcijalnom nivou - rekao je, između ostalog, Mirsad Đapo.

Nakon Brčkog, Bijedić, je najavio da će SD nastaviti širenje u drugim kantonima.

- U Zeničko-dobojskom kantonu imat ćemo određen broj veoma uglednih vijećnika, u Sarajevskom kantonu pored vijećnika imat ćemo i kantonalne zastupnike, uskoro izlazimo s stranačkim ogrankom u Unsko-sankom kantonu na čijem će čelu biti Hamdija Lipovača, također i u Srednjobosanskom kantonu - rekao je Bijedić.

Pokret SPD trebao bi objediniti Demokratsku frontu, Građanski savez, Socijaldemokrate BiH, ali i sve one koji odluče da žele biti dio ujedinjene lijeve stranke. Još uvijek nije odlučeno da li će kongres ujedinjenja biti do Nove godine, prije ili poslije predstojećih lokalnih izbora.