Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg savjetnika Milorada Dodika i predsjednika BORS-a Pantelije Ćurguza i Željka Slijepčevića zbog osnovane sumnje da su u septembru 1994. godine u Krepšiću kod Brčkog mučili zarobljenog pripadnika HVO-a i nečovječno postupali prema njemu kao ratnom zarobljeniku.

Ćurguz (61) i Slijepčević (54), oba iz Bosanske Dubice, optuženi za nasilje protiv života i tijela, okrutno postupanje i mučenje prema pripadniku Hrvatskog vijeća odbrane Orašje Ivana Stjepanovića kojeg je prilikom pokušaja prelaska borbene linije ka Brčkom zarobila Vojska Republike Srpske.

- Oni se terete da su, kao pripadnici 11. Kozarsko-Dubičke brigade VRS-a, oštećenom koji je bio zatvoren u privatnim objektima u Krepšiću kod Brčkog, vezanom nanosili udarce po licu i tijelu, ispitujući ga tako do priznanja o zločinima prema srpskom stanovništvu. Prvooptuženi Ćurguz, tadašnji načelnik štaba brigade i drugooptuženi Slijepčević, referent za sigurnost, optuženi su da su kao saizvršioci vršili mučenje, nečovječno postupanje i nanošenje velikih patnji i povrede tjelesnog integriteta zarobljenom. Optužnicu protiv njih za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 144 Krivičnog zakona SFRJ Tužilaštvo je dostavilo na daljnji postupak Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, gdje je u cijelosti potvrđena - saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta..

Oštećeni u ovom predmetu Ivan Slijepčević je početkom 2013. godine pred pravosuđem Distrikta pravosnažno oslobođen optužbi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Posavine, u okolini Brčkog, a po preuzetoj optužnici Osnovnog vojnog tužilaštva Banja Luka iz 1996. godine.

Ćurguz je bio savjetnik Milorada Dodika za obavještajno-sigurnosne poslove dok je Dodik bio na funkciji predsjednika entiteta Republika Srpska.

On je bio (rezervni) potpukovnik Vojske Republike Srpske.

Bio je i potpredsjednik Srpske demokratske stranke do 2004. godine, nakon čega se povlači iz politike.

Pored dužnosti predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske, obavljao je i dužnost predsjednika Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske, a bio je i član Skupštine Fudbalskog saveza BiH.

Zanimljivo je da je drugooptuženi Željko Slijepčević u augustu ove godine hapšen u akciji MUP-a RS-a "Pandora 4", zajedno sa njegovim sinom Ilijom.

Kako je tada saopćeno iz MUP-a RS-a, akcija je usmjerena na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz oblasti zaštite neovlaštene trgovine kulturnim dobrima putem interneta.

Oni su, kako se tada moglo čuti, upotrebom metal detektora pronalazili i iskopavali kulturna dobra, nakon čega su ih prodavali u inostranstvo putem platformi na eBay i Olx.ba.