Skupština Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminij na sjednici u četvrtak dala je suglasnost na nacrt nove sistematizacije radnih mjesta te usvojila odluku o otkazivanju najavljenih protesta.

-Oko 500 radnika bit će proglašeno tehnološkim viškom. Oni će dobiti otpremnine i moći ostvariti ostala prava - izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminij Romeo Biokšić.

Dodao je kako su zaposlenici Aluminija odustali od najavljenih protesta.

- Odluke o najavljenim protestima za 3. septembra pred HDZ-om BiH i 5. septembra pred zgradom Vlade FBiH stavljeni su izvan snage jer su naši zahtjevi djelomično ispunjeni, a i MUP nam je zabranio protestna okupljanja na najavljenim lokacijama - dodao je Biokšić.

Prema njegovim riječima, od 2. septembra dio radnika Aluminija dobit će rješenja s otkazima ugovora o radu, dok će ostali radnici sklapati nove ugovore s poslodavcem. Otpremnine će iznositi otprilike šest prosječnih plaća ili oko 8.500 maraka po osobi.

Dodao je kako se nada da će se vodstvo Aluminija uspjeti pronaći investitora kako bi se plan ponovnog pokretanja proizvodnje mogao provesti u djelo.

- Ukoliko, pak, ne bi došlo do pokretanja proizvodnje do kraja godine, i ovi radnici imat će ista prava kao i oni koji su proglašeni tehnološkim viškom, a do tada će primati plaću umanjenu za 50 posto - dodao je Biokšić.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula nakon što je preduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se 293 miliona odnosi na dug za električnu energiju.

Aluminij je zapošljavao oko 900 radnika, a Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, dok Vlada Republike Hrvatske drži preostalih 12 posto dionica.