open-navfaktor-logo
search
Delegacija EU-a
Blizu postizanja dogovora: Okončan sastanak delegacija SDA i HDZ-a sa predstavnicima međunarodne zajednice
Sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, koje su predvodili predsjednici Bakir Izetbegović i Dragan Čović, sa predstavnicima međunarodne zajednice je okončan nakon više od pet sati.
10.06.2020. u 21:25
get url
text

Međutim, detalji sastanka, kao ni eventualni epilog nisu poznati javnosti, ali je visoki predstavnik Valentin Inzko kratko kazao da su akteri "95 posto došli do dogovora", aludirajući na izmjene Izbornog zakona u kontekstu održavanja Lokalnih izbora u Mostaru.

- Dogovorili smo se da ne dajemo izjave – kazao je kratko okupljenim medijima predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

{$galerijaFotografija}

Upravo je održavanje Lokalnih izbora u Mostaru, sudeći prema ranijim najavama, bilo centralna tema današnjeg sastanka u zgradi Delegacije Evropske unije (EU) u BiH. Izetbegović je u ranijoj izjavi medijima najavio da će se, pored pitanja Mostara, na današnjem sastanku razgovarati i o budžetu institucija BiH za 2020. godinu, koji još uvijek nije usvojen, što predstavlja prepreku organiziranju Lokalnih izbora u ovoj godini. Podsjećamo da, uprkos zahtjevu Predsjedništva BiH, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (HDZBiH) do 31. maja nije dostavio nacrt budžeta Vijeću ministara BiH, a zatim i Predsjedništvu, zbog čega je Centralna izborna komisija donijela odluku o pomjeranju održavanja Lokalnih izbora za 15. novembar.

Sastanku su još prisustvovali ambasador SAD-a Eric Nelson, ambasador Velike Britanije Matthew Field i ambasadorica OSCE-a Kathleen Kavalec, dok su u stranačkim delegacijama još bili generalni sekretar SDA Halid Genjac i potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Delagacija EU, Izetbegović, Čović, 10.06 2020
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.