VEZANI TEKST - EU nije švedski sto: Borrell uputio jasnu poruku Dodiku i Čoviću, šef SNSD-a prijetio sukobima ukoliko ne dobije novac

Kada u Sarajevu čujem ezane sa džamija pomiješane sa zvonjavom crkvenih zvona, a u neposrednoj blizini je i sinagoga, sjetim se i moje rodne Španije, moga grada Toleda, kazao je na početku svoga obraćanja Bosancima i Hercegovcima potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, prenosi N1.

- Historija nas je naučila da razlike itekako mogu biti oružje. Imali smo takav slučaj i prije 30 godina kada su komšije i susjedi postali neprijatelji. Slične stvari su se dešavale i u drugim mjestima u svijetu, tako da i Sarajevo nije iznimka - dodao je Borrell.

Poručio je kako su Bosna i Hercegovina i Evropska unija "sestre blizanke", utemeljene na istim vrijednostima.

VEZANI TEKST - Turković i Bevanda se sastali sa Borrellom, zatražena podrška EU u borbi sa ilegalnim migracijama

- I utemeljene smo u isto vrijeme - 1992. godine. Tada je EU postala sljedbenica evropske zajednice dok su građani BiH na referendumu izglasali svoju nezavisnost - naveo je potpredsjednik Evropske komisije.

Podsjetio je kako je Evropska unija projekat prevazilaženja tragedija prošlosti...

- Jedna od tih tragedija je počela i u ovom gradu, ali te tragedije smo uspjeli prevazići. Bili smo u stanju graditi mir i jedinstvo tamo gdje su postojale razlike. Zbog toga insistiramo u pridržavanju zapadnog Balkana Evropskoj uniji - poručio je na kraju Borrell.

Podvukao je da su u BiH, kao i u drugim zemljama Balkana, duboko ukorijenjene političke podjele, nedostaci pravosudnog sistema, korupcija i negativna retorika, koji i dalje blokiraju napredak. 

- Ne možemo ne uvažiti da je ovo još uvijek istina. Građani ne razumiju zašto je njihova budućnost taoc političkih i administrativnih preporuka, zašto ih prošlost drži u težnjama ka budućnosti. Njihova viđenja su mnogo šira od BiH i regiona. Srećom oni se mogu kretati van granica njihove zemlje i vidjeti šta se vani dešava, zbog čega su i njihova očekivanja velika - kazao je.

Dodaje da izostanak ključnih reformi u BiH neće usporiti samo evropski put zemlje, već će građani nastaviti izražavati svoje nezadovoljstvo odlaskom iz zemlje.