open-navfaktor-logo
search
New York
Borrell organizovao večeru za lidere država zapadnog Balkana
Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell priredio je na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) neformalnu večeru sa liderima država zapadnog Balkana.
22.09.2021. u 10:50
get url
text

Riječ je o drugom takvom sastanku visokog predstavnika EU-a sa liderima regiona, nakon neformalne večere u maju u Briselu.

Na sastanku u New Yorku razgovaralo se o situaciji na Zapadnom Balkanu i odnosima s EU-om, kao i o pripremama za samit EU - Zapadni Balkan, koji će se održati 5. i 6. oktobra u Sloveniji.

- To je pružilo priliku za diskusiju o očekivanjima u pogledu pristupanja Evropskoj uniji. Visoki predstavnik je podvukao potrebu snažne posvećenosti i partnera sa Zapadnog Balkana i Evropske unije i njenih država članica u prevazilaženju trenutne dinamike i pokretanju procesa naprijed - saopćila je Evropska služba za vanjske poslove (EEAS).

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albanije Edi Rama, kao i ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.