Utorak, 17.05.2022.
FOTO: Damir Hodžić

Borrell: Status kandidata za BiH tek kad budemo imali napredak u svih 14 ključnih prioriteta

Okončan je sastanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom.

Borrell se zahvalio članovima Predsjedništva BiH na pozivu i sastanku. Ocijenio je da je vođen iskren i otvoren razgovor o sadašnjoj situaciji u BiH i budućim perspektivama.

- Ovo je historijski važan dan za BiH, ali i Evropu. Rat i opsada Sarajevo su stvari kojih se itekako dobro sjećam – kazao je Borrell.

Godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma je, smatra on, dobra prilika da se prisjetimo svih onih koji su imali zasluge za okončanje rata i izgradnju države, te je pozdravio zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH.

- Meni bi zaista bilo zadovoljstvo da sam imao priliku da prisustvujem jednoj zajendičkoj komemoraciji za sve žrtve- To naglašavam jer je pomirenje sastavni dio 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije – izjavio je Borrell.

Kazao je da je razgovarano o iskoracima i izazovima na evropskom putu BiH, te je iskazao podršku Evropske komisije BiH na tom putu.

- Budućnost ove zemlje je evropska – poručio je Borrell.

EU je, dodaje, već sada vodeći ekonomski partner BiH, te je najavio inteziviranje saradnje kroz programe podrške.

- Domaće vlasti su te koje moraju intezivirati napore kako bi ostvarili iskorake ka EU. Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje tek kada budemo imali napredak u svih 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Preko 80 posto stanovništva u BiH podržava evropske integracije i ja sam siguran da većina političkih lidera žele da zadovolje te želje građana – izjavio je Borrell.

Iskoristio je priliku da građanima BiH čestita 25. godišnjicu mira.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh