open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik EU-a
Borrell upozorio: Povlačenje iz pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi neće biti prihvatljiva opcija
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da EU pomno prati situaciju u Bosni i Hercegovini, podsjetivši kako je "EU nedvosmisleno opredijeljen prema EU perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje".
31.01.2022. u 14:14
get url
text

U odgovoru na pisma koja su predsjednicima Evropskog vijeća i Evropske komisije, kao i njemu uputili predsjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić, Borrell dalje ističe da "obnavljanje izvršnog mandata operacije Althea od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u novembru 2021. godine još jednom potvrđuje nepokolebljivu opredijeljenost EU-a da podrži vlasti Bosne i Hercegovine u osiguravanju sigurnog okruženja".

- EU je duboko zabrinut zbog produžene političke krize i blokade državnih institucija, što je neprihvatljivo. Razgovarao sam o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa ministrima vanjskih poslova EU-a u novembru i nastavit ćemo pratiti situaciju. Ministri vanjskih poslova istakli su potrebu da se svi politički akteri odreknu provokativne i retorike podjele, i nastave dijalog i pozabave se pitanjima koja uporno podstiču tenzije u zemlji. Sve političke stranke treba da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu i doprinesu dobrom funkcionisanju Parlamentarne skupštine, Predsjedništva i Vijeća ministara - naglasio je Borrell. 

Dodao je da je "sada hitno da se Bosna i Hercegovina preusmjeri na te reforme, što će joj omogućiti da se pozabavi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja komisije i napreduje na putu prema EU, u skladu s očekivanjima svih građana".

- S tim u vezi, pozivam na vaš puni angažman u unapređenju pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi, koju EU također aktivno podržava. Povlačenje iz pregovora neće biti prihvatljiva opcija - poručio je Borrell.

Kazao je da će njegov tim u Evropskoj službi za vanjske poslove i Specijalni predstavnik EU-a u Bosni i Hercegovini nastaviti uključivanje i olakšavanje dijaloga.

- Kako o političkoj krizi, tako i o ustavnoj i izbornoj reformi, u bliskoj koordinaciji sa svim međunarodnim partnerima, uključujući SAD i Ured visokog predstavnika. Međutim, rješavanje oba problema zahtijevat će od lidera u BiH kompromis i političku hrabrost - zaključio je Borrell.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.