Bradara je nakon sjednice izrazila zahvalnost svim zastupnicima, te dodala da vjeruje da će Dom naroda danas poslijepodne potvrditi izbor.

- Nakon toga nas troje izabranih trebamo odmah sjesti i dogovoriti se. Idemo korak po korak i vjerujem da ćemo uspješno i taj posao završiti tako da bi do večeras mogli znati ko je predsjednik, a ko potpredsjednici Federacije BiH i to je prva faza u uspostavi izvršne vlasti u FBiH - navela je Bradara.

Danas bi, kako je dodala, u tom smislu trebali danas završiti proces imenovanja, dogovore i odluke, a potom slijedi proces konsultacija i u roku od 30 dana koristit će sve demokratske i Ustavom propisane mogućnosti kako se dolazi do imenovanja Vlade FBiH.

- U našem Ustavu ne postoji imenovanje premijera, nego imenovanje Vlade FBiH i obavljaju se konsultacije i koriste demokratski mehanizmi kako bi se došlo do toga. Nadam se da ćemo to što prije napraviti i dobiti Vladu FBiH u zakonom predviđenom roku - istakla je Bradara.

Stojanović je nakon sjednice rekao da najprije očekuju potvrdu ove odluke poslijepodne na sjednici Doma naroda, nakon čega slijedi njihov dogovor o tome ko je predsjednik, a ko potpredsjednici Federacije BiH, te zatim slijedi procedura u vezi formiranja Vlade FBiH.

- Shodno političkom dogovoru očekujem da većina zajedno s potpisima predloži mandatara i Vladu predsjedniku FBiH i mislim da to prikupljanje potpisa i taj politički dogovor ide sasvim dobro i da ćemo ga imati u roku od 30 dana – istakao je Stojanović.

Na pitanje da li će SDP-u pripasti četiri ministarske pozicije, Stojanović je odgovorio da, sudeći prema tome kako dosad idu pregovori, vjeruje da će SDP imati četiri ministarstva, te dodao da zasad ne može precizno govoriti o resorima.

Lendo je nakon sjednice zahvalio zastupnicima na izboru, dodajući da je to prvi korak, te da poslije Doma naroda slijedi dogovor njih troje o tome ko će biti predsjednik, odnosno potpredsjednici FBiH.

- Kao jedan od kandidata zaista sam zainteresovan da nastavimo ove procese kada je riječ o uspostavi Vlade FBiH – istakao je Lendo.

U okviru politike SDA, HDZ i SDP-a treba, kako je dodao, dogovoriti formiranje Vlade FBiH napominjući da te političke partije sa koalicionim partnerima trebaju povesti računa da što prije formiraju Vladu. Odgovarajući na novinarsko pitanje Lendo je rekao da neće podržati Vladu u kojoj neće biti SDA.

- Zastupnici su nam danas poručili da su SDA, SDP i HDZ najodgovorniji da se Vlada FBiH što je moguće prije formira. Danas smo mi dobili zadaću i ne mogu dvije partije formirati Vladu, nego će ove tri stranke koje imaju svoje predstavnike formirati Vladu FBiH - dodao je Lendo.