Srijeda, 01.12.2021.
FOTO: AA

Brojne manifestacije povodom obilježavanja godišnjice pokušaja puča u Turskoj

Danas je organiziran vjerski program za stradale u pokušaju puča 15. jula 2016., a večeras će biti organiziran prigodan kulturni program

U Sarajevu se nizom aktivnosti obilježava treća godišnjica pokušaja državnog udara u Turskoj kojeg su pripadnici terorističke organizacije Fetullahci (FETO) izveli 15. jula 2016. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim povodom danas je u 12 sati, pod pokroviteljstvom ambasade Republike Turske u BiH i saradnju institucija, organizacija, nevladinog sektora i građana u BiH na mezarju Kovači proučena hatma dova za duše šehida. Dova je proučena kako za šehide 15. jula, tako i sve šehide u Bosni i Hercegovini, ali i cijelog ummeta Muhammeda a.s.

Hafiz Kenan Musić tom prilikom je podsjetio kako su šehidi 15. jula oni koji su pokazali da su spremni živote dati da Turska, Bosna i Hercegovina i cijeli ummet Muhammeda a.s. ostanu slobodni. Zamolio je da se čuva uspomena na sve šehide i da ih se prisjetimo u dovama.

Program je organiziran uz podršku Uprave za vjerske poslove Republike Turske, muftijstva sarajevskog i Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Ambasador Republike Turske u Sarajevu Haldun Koc kazao je kako se povodom obilježavanja 15. jula – Dana nacionalnog jedinstva i demokratije, u BiH organizira niz aktivnosti.

-Ono što je važno jeste 15. jula s građanima BiH sjetiti se onoga što se dešavalo te noći, onih koji su dali svoje živote, ali i prisjetiti se šehida Bosne i Hercegovine - rekao je Koc.

Dodao je kako podrška između dvije zemlje traje i danas, a vjeruje da će trajati i u budućnosti. Nakon toga, odnosno nakon klanjanja podne-namaza, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, između ostalog, proučeni su odlomci iz Kur'ana i dova za duše šehida.

Ambasador Koc je u Centru za kulturu i umjetnost Instituta ”Yunus Emre“ u Sarajevu posjetio prethodno otvorenu izložbu fotografija koje su u noći 15. jula zabilježili reporteri AA. Izložba će biti otvorena do 22. jula. Također, pod pokroviteljstvom ambasade Republike Turske, u koordinaciji atašea za obrazovanje, profesori i studenti Odsjeka za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, s početkom u 20 sati u Vijećnici održat će komemorativni program i koncert.

Od 21 sat Vijećnica će biti osvijetljena bojama zastave Republike Turske, a ispred nje održana ”dežura za demokratiju“. Teroristička organizacija Fetulahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.  Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a. 

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika. 

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč. 

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba. 

Sudovi u Turskoj su za pokušaj vojnog udara pokrenuli ukupno 289 postupaka, od kojih su presude izrečene u 265 slučajeva, a suđenja traju u još 24 slučaja. O izdajničkom pokušaju puča tužilaštva te zemlje su provela više od 100.000 istražnih postupaka. 

Suđenja su završena u 265 slučajeva u kojima su osuđena ukupno 3.664 optuženika, uključujući 2.260 osuđenih na doživotne kazne zatvora i 1.404 osuđenika na zatvorske kazne u trajanju od jedne do 20 godina. U završenim sudskim parnicama oslobođeno je ukupno 2.609 optuženih. 

Među osuđenicima na doživotni zatvor je i 1.206 osuđenih na višestruke doživotne zatvorske kazne, uključujući i 17 osuđenih na po 141 doživotnu kaznu. Na višestruku doživotnu robiju osuđen je 71 bivši general, 813 bivših oficira i 172 podoficira koji su učestvovali u krvavom pokušaju puča.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh