Crveni križ

Budimlić: Sav teret brige o migrantima pao na CK Bihać i MUP USK

Objavljeno: 29.07.2019. u 18:49

Punih 46 dana Crveni križ Bihać, zajedno sa MUP-om USK ulaže nadljudske napore kako bi te ljude zadržao na Vučjaku, a građanima Bihaća obezbijedio sigurnost

FOTO: Fena

Odlukom Gradskog vijeća Bihać svi nelegalni migranti koji su boravili na ulicama Bihaća izmješteni su na lokaciju Vučjak, na kojoj je trebao biti uspostavljen privremeni migrantski kamp u kojem će usluge migrantima, pored Crvenog križa Bihać vršiti i sve ostale ustanove pod ingerencijom Grada Bihaća. Punih 46 dana Crveni križ Bihać, zajedno sa MUP-om USK ulaže nadljudske napore kako bi te ljude zadržao na Vučjaku, a građanima Bihaća obezbijedio sigurnost.

- Tamo još niko iz Gradske uprave nije došao, niti iz Operativne grupe, niti iz Vlade USK. Ako se razmišlja da se ne riješi problem osnuje se komisija i nikada se ništa ne riješi. Tako je i s Operativnom grupom. Sav teret je pao na pleća MUP-a i CK Bihać - ističe predsjednik Crvenog križa Bihać Abdulah Budimlić.

Dodaje da nemaju nikakvu podršku, ali uprkos tome čine sve da migrantima poboljšaju uvjete za život.

Jučer je na Vučjaku padala kiša i velika većina šatorskog naselja je potopljena. U CK izražavaju zabrinutost zbog nadolazeće jeseni.

- Ako nastupa jesen pa intezivno kiša bude padala onda ni šator neče pomoći. A da ne govorimo o zimi. Šta će se onda desiti? Desiće se da će se oni svi pokupiti i doći u grad. Gradska uprava mora naći rješenje - ističe Budimlić.

CK grada Bihaća dobija od Gradske uprave 40.000 KM i to je redovna tranša koja je namijenjena za plate dva zaposlena u ovoj organizaciji.

- CK ne dobija pare ni od koga. Svojim imenom i prezimenom kažem: Ni od koga - tvrdi predsjednik CK Bihać.

Poziv je ovo ljudi koji od početka nose teret migrantske krizre. Jesen stiže najavljujući još jednu neizvjesnu zimu s obzirom na nedostatak strategije i izostanak iole ozbiljnijeg rješenja za migrantsku krizu koja će izgleda račun i dalje ispostavljati građanima.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije