open-navfaktor-logo
search
Održivi povratak
Bukvarević primio borce iz Kotor-Varoši
Ministar Salko Bukvarević je istakao da će ministarstvo i u narednom periodu činiti sve kako bi se pomoglo borcima povratnicima kroz brojne projekte
28.06.2019. u 13:49
get url
text
Salko Bukvarević

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević primio je danas u Sarajevu delegaciju iz Kotor-Varoši, na čelu sa predsjednikom Udruženja za održivi povratak, suživot i toleranciju u Kotorvaroškoj dolini Muhamedom Mehmedovićem. Na sastanku su prezentirane aktivnosti koje se planiraju u narednom periodu. Potpisani su i ugovori o sufinansiranju značajnih datuma iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata te sufinansiranju održavanja i uređenja spomen-obilježja na ovom prostoru

Bukvarević je istakao da će ministarstvo i u narednom periodu činiti sve kako bi se pomoglo borcima povratnicima kroz brojne projekte. Podsjetio je da su neki od projekata u kojima je učestvovalo ovo ministarstvo izgradnja Spomen-obilježja šehidima u krugu "Sultan Sofi Mehmed-pašine" džamije te kontinuirano sufinansiranje održavanja mezarja na ovom području.

Mehmedović je istakao da u skorijem period očekuju i zvanično, svečano otvorenje prostorija koje su izgrađene za potrebe rada ovog Udruženja u kojem se pruža pravna i druga pomoć za borce povratnike.

- Od neizmjernog je značaja mogućnost da branioci koji žive na području bh. entiteta RS mogu aplicirati na sve projekte Ministarstva i to zahvaljujući odluci ministra Bukvarevića - rekao je Mehmedović.

Bukvarević je s borcima povratnicima govorio i o drugim problemima s kojima se oni i njihove porodice suočavaju. Kazali su i da je neophodna jača institucionalna pomoć našim borcima na svakom pedlju Bosne i Hercegovine, jer su se oni borili za cijelu državu i sve njene građane.

Gostima iz Kotor-Varoši Bukvarević je poklonio knjigu "33.055 za državu" autora Hasiba Mušinbegovića. Riječ je o monografiji 33.055 poginulih pripadnika Armije RBiH u OOR-u 1992-1995 koja predstavlja spomenik najboljima među nama, onima koji su dali život za svoju državu, državu Bosnu i Hercegovinu i civilizacijske vrijednosti bh. prostora.

U ime Medžlisa islamske zajednice Kotor-Varoš i "Udruženja za održivi povratak, suživot i toleranciju kotorvaroške doline" Bukvareviću su uručeni prigodni pokloni u znak zahvalnosti za nesebičan doprinos u realizaciji brojnih projekata i pruženoj pomoći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.