open-navfaktor-logo
search
Isplata
Bukvarević: Uplaćene su naknade za boračke kategorije, novac danas na računima
Uplaćene su naknade za porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, za više od 9.000 hiljada demobilisanih boraca i za dobitnike najvećih ratnih priznanja
09.12.2019. u 13:20
get url
text

Federalno ministarstvo za pitanje boraca danas je uplatilo naknade za korisnike ličnih i porodičnih invalidnina. Naknade su uplaćene i za ratne vojne invalide, demobilisane borce i dobitnike najvećih ratnih priznanja. Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja, za Faktor kaže da bi sve ove boračke kategorije na svojim računima danas trebalo da imaju novčana sredstva.

- Uplaćene su naknade za 84.076 korisnika lične i porodične invalidnine. Odnosno, za porodice šehida i poginulih boraca i za ratne vojne invalide. Tu su i naknade za 4.838 dobitnika najvećih ratnih priznanja i uspjeli smo za novembar mjesec obraditi i u sistem unijeti 9.498 demobilisanih boraca koji će dobiti svoje naknade, i naravno dobit će naknade za sve mjesece kako im je u rješenju. Dakle, ako im je u rješenju i za septembar, oktobar i novembar, dobit će i to - rekao je Bukvarević i dodao:

- Naravno mi u saradnji sa općinskim službama za boračko-invalidsku zaštitu, sa našim vojnim odsjecima po kantonima, nastojimo da se što prije obrade i ostali zahtjevi. Naime, oko 16.300 demobilisanih boraca je pokrenulo proceduru za dobijanje egzistencijalne naknade - kazao nam je Bukvarević.

Dodaje da su za naknade porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, uplaćena više od 22 miliona KM. Za dobitnike ratnih priznanja milion i 244.455 KM, a za 9.498 demobilisanih boraca uplaćena su tri miliona i 473.031 KM.

- Za sve ove kategorije danas su sredstva upućena prema bankama i oni bi to trebali da imaju danas na računima. Što se tiče naknada za demobilisane borce, prošli mjesec je bilo za njih 4.400, a sada ih je dvostruko više. Najmanji iznos, za 12 mjeseci provedenih u odbrani zemlje, je 60 KM, a za 54 mjeseca 270 KM. Prosjek je oko 200 KM - kaže Bukvarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.