Tom manifestacijom BZK Preporod obilježava i dan rođenja Alije Isakovića, čije ime nosi Preporodova nagrada.

Predsjednik BZK Preporod Sanin Kodrić kazao je da je nagrada ustanovljena 2003. godine, na 100. godišnjicu postojanja te institucije.

- Nazvana je imenom Alije Isakovića, vjerovatno najznačajnijeg dramskog pisca u bošnjačkoj književnosti, autorom koji je i u drugim poljima dao višestruko važan doprinos razvoju i afirmaciji kulture Bošnjaka BiH - kazao je Kodrić.

Naveo je da je drama kao žanr vrlo rijetka u bh. književnosti i da se ona se počela razvijati tek početkom 20. stoljeća.

- I ovom nagradom nastojali smo zapravo dati doprinos razvoju dramskog književnog stvaranja u BiH. Naša želja bila je da izborom najboljih dramskih tekstova na konkursu potaknemo i dramsku književnu praksu, ali isto tako i da potaknemo postavljanje domaćih dramskih tekstova na naše teatarske scene. Nadamo se da će naše drame naći svoj put do teaterske scene u BiH - rekao je Kodrić.

U ime laureata Amira Bukvića, koji zbog pandemije nije mogao prisustvovati ovom događaju, nagradu je primio član porodice Ibrahim Bukvić.

U pismenom obraćanju Amir Bukvić naveo je da se njegova, gotovo cijela dramska poetika svodi na propitivanje vremena u kojem živimo, a takva je i nagrađena drama "Ljubavne priče".

"Dramskom piscu je itekako bitno prepoznavanje drugih o onome o čemu piše. Zato zahvaljujem žiriju na tom prepoznavanju, koje bi zapravo trebalo utrti put od napisanog do teatarske scene, gdje drama i treba zaživjeti, što je i bit ovog dramskog takmičenja" napisao je Bukvić.

Supruga Alije Isakovića Emina Isaković kazala je da je ponosna da BZK Preporod njeguje ovu nagradu jer je ovaj istaknuti bh. književnik bio poznat po brojnim nagradama, od Bledskog festivala pa do MESS-a i Sterijinog pozorja.

- Drago mi je da je ovogodišnji i prošlogodišnji laureat Amir Bukvić. Alija Isaković bio je jedan od onih koji su učestvovali u ponovnom obnavljanju BZK Preporod, nakon pauze. Želim da ovo društvo i nadalje gaji naše kulturne vrijednosti i da što više mladih ljudi bude uključeno u ove projekte, nagrade i sve ono što slijedi - kazala je je Emina Isaković.

U žiriju za nagradu BZK Preporod bili su Zlatko Topčić, Almedina Čengić i Mirzana Pašić Kodrić.