open-navfaktor-logo
search
Ambasada SAD-a
Čampara nakon sastanka: Palmer je jako protiv uspostave rezervnog sastava policije u RS-u
Dodao je da se sve institucije moraju aktivno uključiti u rješavanje ovog pitanja te da migranti ne žele da se zadržavaju u BiH već se žele kretati dalje ka Evropskoj uniji
17.06.2019. u 12:56
get url
text

Na danas održanom sastanku zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju Matthewa Palmera i čelnika policijskih i sigurnosnih agencija u BiH razgovarano je pitanjima migracija te o uvođenju rezervnih policijskih sastava.

Kazao je to nakon sastanka u Ambasadi SAD-a federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, naglasivši da je dio razgovora povećen i samoj saradnji i koordinaciji svih policijskih agencija u BiH.

- Posao na bh. vlastima je da se i dalje radi na pitanjima migracija. To i jeste nadležnost Vijeća ministara, ali i druge agencije mogu dati svoju podršku. Moram biti iskren i reći da je Palmer jako protiv uspostave rezervnog sastava policijskih struktura u RS-u i oni to jednostavno ni na koji način ne mogu podržavati. Mi smo svjesni njihovih poruka, naročito što je SAD jako puno sredstava uložio u sam sigurnosni sektor u BiH, materijalno-tehničkih sredstava, obuke i podrške i jako im je stalno do sigurnosnog sistema u BiH. Oni su sigurni da rezervni sastavi jednostavno ne mogu doprinijeti poboljšanoj sigurnosnoj situaciji – izjavio je Čampara.

Poručio je da SAD ostaje privržen partner BiH, ali da na današnjem sastanku nisu utvrđeni konkretni zaključci.

- Razgovarali smo o svemu. Svi su iznijeli one probleme koje imaju. Radi se o tome da postoji nedovoljan broj policijskih službenika koji osiguravaju granicu i govorili smo o mogućnosti razmjene policijskih službenika. Ja sam predložio da smo u svakom momentu spremni potčiniti određeni broj policijskih službenika na istočnu granicu BiH, da ih potčinimo Graničnoj policiji jer smatramo da to nije nikakvo zadiranje u nadležnosti. Isto tako smo spremni, ukoliko bude potrebe, a za sada je nema, u Unsko-sanskom kantonu da policijski službenici iz RS-a mogu doći u ispomoć – kazao je Čampara.

Dodao je da se sve institucije moraju aktivno uključiti u rješavanje ovog pitanja te da migranti ne žele da se zadržavaju u BiH već se žele kretati dalje ka Evropskoj uniji. O formiranju vlasti u BIH i o pitanju povratnika sa stranih ratišta, tvrdi, nije razgovarano na sastanku.

- Jesmo se bavili pitanjima koja se odnose na policijske agencije, poput same prevencije terorizma, ali konkretnih razgovora o tome nije bilo. Uglavnom je fokus bio na migracije i na rezervni sastav policije, da on jednostavno ne može odgovoriti na pitanje migracija – pojasnio je Čampara.

Dodao je federalni ministar unutrašnjih poslova da Ambasada SAD-a u BiH već 20 godina daje svesrdnu pomoć svim policijskim agencijama.

- Sigurno imamo jedan dobar partnerski odnos sa SAD-om i kod prijenosa iskustava njihovih specijalnih policijskih jedinica. Imali smo nedavno i nekoliko vježbi. To su milionske cifre koje su oni uložili, pa i u Graničnu policiju – izjavio je Čampara.

Govoreći o protivljenju Evropske unije da se migranti u Unsko-sanskom kantonu smjeste na lokaciji Vučijak, Čampara je kazao da nije fer da BiH nameću ultimatume, a da s druge strane imamo prodor migranata preko teritorije Evropske unije.

- I oni moraju uvažiti naše specifičnosti. Migranti žele da idu prema Unsko-sanskom kantonu kako bi se što prije dokopali Evropske unije – dodao je federalni ministar unutrašnjih poslova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.