open-navfaktor-logo
search
Parlament
Čavalić i Omerović uputili prijedlog izmjena Krivičnog zakona FBiH: Do deset godina zatvora za pijane vozače
Zastupnici Stranke za BiH u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Admir Čavalić i Safet Omerović uputili su u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena Krivičnog zakona FBiH kako bi strožije bila kažnjena vožnja pod utjecajem alkohola.
05.06.2023. u 21:22
get url
text
get url
text

U ovom prijedlogu predviđeno je da kazna bude do deset godina zatvora umjesto sadašnjih do tri godine. Zatražili su usvajanje po skraćenom postupku.

- Zajedno sa kolegom doktorom Safetom Omerovićem uputio sam u parlamentarnu proceduru izmjene Krivičnog zakona FBiH, a u vezi vožnje pod uticajem alkohola. Izmjena se odnosi na član 333. koji trenutno glasi: "Ko pod uticajem alkohola ili drugih omamljujućih sredstava upravlja prijevoznim sredstvom, iako je zbog toga očito nesposoban za sigurnu vožnju i time tako ugrozi javni promet na putevima da dovede u opasnost život ili tijelo ljudi ili imovinu većeg opsega, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine".

Predložena izmjena se odnosi na povećanje kazne, pa bi tako dio koji glasi, "kazniti će se kaznom zatvora do tri godine" bio zamijenjen "kazniti će se kaznom zatvora do deset godina".

Nakon stravične saobraćajne nesreće u Sarajevu u okviru koje je Armin Berberović udario tri pješakinje ubivši mladu doktoricu Azru Spahić, vozeći bez položenog vozačkog ispita, sa 0.41 promila alkohola u krvi, mišljenja smo da je potrebno preventivno djelovati kroz izmjenu krivičnog zakona i to sa fokusom na kažnjavanje vožnje u alkoholiziranom stanju.

Povećanje moguće kazne nije uvijek dobra mjera, ali mišljenja smo da je i bez ovog slučaja navedena propisana kazna bila preniska. Naravno, ova mjera neće dovesti do potpunog rješenja ovog problema, ali mislimo da je ovo dobar početak. Kao Parlament FBiH se trebamo kretati u dijelu svoje nadležnosti i mislim da je ovo najmanje što možemo trenutno učiniti - objavio je danas Čavalić na svom Facebook profilu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.