- Dosta se danas izvadilo iz konteksta što je rečeno, ja sam rekao da je procedura jasno definirana Ustavnom, koja definira da predsjednik Federacije imenuje sudije Ustavnog suda FBiH na prijedlog Viskog sudskog i tužilačkog vijeća i uz saglasnost potpredsjednika FBiH predlaže Domu naroda na potvrdu – rekao je Čavara.

Na osnovu ovog imenovanja, ističe, da je popunjeno Vijeće za vitalni nacionalni interes i da Ustavni sud može normalni raditi i da ima kvorum za rad.

Podsjetio je da su na listu za troje imenovanih sudija dali saglasnost potpredsjednici Federacije Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, ali da se nisu složili o izboru četvrtog sudije, Dubravka Čampare.

- Oni su rekli da su spremni dati saglasnost na tri kandidata s obzirom da se procedura ne može dalje nastaviti i da bi došli u situaciju da nemamo Ustavnog suda. Onda sam donio odluku koja sadrži tri, a ne četiri imena – kazao je Čavara.

S obzirom da prijedlog za četvrtog sudiju nije dostavljen Domu naroda, delegati će se u nastavku sjednice izjasniti o jednom najviše ranigiranom kandidatu sa lista kandidata VSTV-a.