open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Cavusoglu u Sarajevu: Nećemo dozvoliti nove tenzije u BiH; govorio i o sastanku s Dodikom u Istanbulu...
 Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako ta zemlja u kontekstu stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine bez ikakvih nametanja podržava sve formate koji su prihvatljivi svim akterima u BiH i regiji. 
18.06.2022. u 14:32
get url
text

U okviru dvodnevne zvanične posjete Bosni i Hercegovini, Cavusoglu se danas u Sarajevu sastao sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, sa kojom je potpisao Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o obavljanju dohodovne djelatnosti izdržavanih članova osoblja diplomatskih misija i konzularnih ureda te Memorandum o razumijevanju između Ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske o razmjeni diplomata.

Nakon sastanka i ceremonije potpisivanja bilateralnih sporazuma, Cavusoglu je u obraćanju novinarima izrazio zadovoljstvo boravkom u Sarajevu te je podsjetio da je jučer imao sastanke sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem i visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom. Dodao je da je posjetio i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića te prisustvovao ceremoniji dodjele diploma svršenicima Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

Najavio je da će se danas sastati i sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, dok se sa članom Predsjedništva Miloradom Dodikom nedavno sastao u Istanbulu.

Ističući kako je sa koleginicom Turković imao konstruktivan sastanak na kojem su razgovarali o bilateralnim i regionalnim temama, kao i o aktuelnoj situaciji u BiH.

- Turska i BiH imaju doboko ukorijenjene historijske i kulturne veze i ove godine obilježavamo 30. godišnjicu uspostave diplomatskih bilateralnih odnosa. Nastavljamo razvijati saradnju u političkoj, ekonomskoj, vojnoj i drugim oblastima. Prošle godine smo se približili milijardi dolara trgovinske razmjene i vjerujem da ćemo to ove godine nadmašiti. Turske kompanije i naše institucije su veoma prisutne i ulažu u BiH, kao što je i uvažena ministrica pomenula tu su TIKA, a dodao bih i Vakufsku direkciju Turske, Institut Yunus Emre, Uprava za tursku dijasporu i Turk Havayollari. Sa zadovoljstvom mogu reći da imamo i veoma bliske odnose Ministarstava vanjskih poslova i da su ti odnosi današnjim sporazumima dodatno unaprijeđeni - rekao je Cavusoglu.

On je kazao da su danas na sastanku razgovarali i o odrazima aktuelnih globalnih kriza na ovu regiju. Dodao je da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima namjeru organiziranja trilateralnog samita Turske, BiH i Srbije i da je srbijanska strana već izrazila spremnost.

- Ova naša posjeta u pet balkanskih zemalja pokazatelj važnosti koju pridajemo regionalnoj stabilnosti. Bosna i Hercegovina je ključna u pogledu stabilnosti u regiji i zato ne možemo dozvoliti nove tenzije u BiH i svi se trebaju odgovorno ponašati - poručio je Cavusoglu.

Cavusoglu je također poručio da će Turska nastaviti snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i njenu orijentaciju prema Evropskoj uniji i NATO-u.

- Nastavljamo realizirati aktivnosti u pravcu jačanja stabilnosti i razvoja Bosne i Hercegovine i smatramo da to doprinosi i regionalnom prosperitetu - zaključio je Cavusoglu.

Na upit novinara da prokomentira medijske navode da je na njegovom sastanku s Dodikom u Istanbulu 14. juna razgovarano o ideji sastanka lidera Turske, BiH, Srbije i Hrvatske, Cavusoglu je kazao da je Turska bila predvodnik inicijative uspostave trilateralnih mehanizama zarad uspostave i očuvanja stabilnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu.

- Za dobrobit stabilnosti i razvoja Bosne i Hercegovine kao Turska smo spremni na podršku i učešće u svim bilateralnim i multilateralnim političkim, ekonomskim i drugim inicijativama koje su prihvatljive svim stranama i stalno podstičemo strane u tom pravcu - rekao je Cavusoglu.

Šef turske diplomatije dalje je na upit novinara kazao da je stav Turske veoma jasan u odnosu na situaciju u BiH te je dodao da je Dodik jedan od tri člana Predsjedništva ove zemlje, sviđalo se to nekom ili ne.

VEZANI TEKST - Turković i Cavusoglu: Turska podržava napredak naše države u smjeru u kojem to želi većina građana BiH

- Mi se bez pravljenja razlika sastajemo sa svim članovima Predsjedništva BiH. Na isti način razgovaramo sa svima. Kada su u pitanju neke odluke i koraci koje su vlasti entiteta Republike Srpske napravile u posljednje vrijeme i kada je u pitanju očuvanje političkog i teritorijalnog integriteta BiH tu je naš stav uvijek jasan i uvijek na isti način iznesen svim stranama sa kojima razgovaramo. U tom kontekstu smo i na posljednjem sastanku Dodiku iznijeli jasne i nedvosmislene poruke. I malo prije sam rekao, mi govorimo o sastancima u formatima koji su prihvatljivi svim stranama. U kontekstu stabilnosti i sigurnosti BiH Turske će bez ikakvih nametanja podržati sve formate koje svi u BiH i ili regiji prihvate - rekao je Cavusoglu.

On je zaključio da je i jučer u Zagrebu jasno rekao da sve aktivnosti i napori koji se ulažu na očuvanju jedinstva, zajedništva, stabilnosti i sigurnosti BiH će biti u potpunosti podržani od Turske.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.