open-navfaktor-logo
search
Velika Britanija
Centralnoj banci BiH dodijeljena prestižna međunarodna nagrada
Central Banking, medijska agencija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, dodijelila je Centralnoj banci Bosne i Hercegovine prestižnu međunarodnu nagradu u kategoriji "Transparentnost". 
16.03.2023. u 08:03
get url
text
get url
text

Central Banking, koji pokriva operacije centralnih banaka i finansijskih regulatora, godišnje dodjeljuje priznanja centralnim bankama i učesnicima na finansijskom tržištu, a po prvi put, dodijelio je nagradu Centralnoj banci Bosne i Hercegovine i to za jačanje integriteta i uvođenje etičke linije kao nezavisnog antikorupcijskog alata, te za jačanje komunikacije sa javnošću, saopćeno je iz Centralne banke BiH. 

U obrazloženju dodjele priznanja, Centralna banka Bosne i Hercegovine okarakterisana je kao "pionirska" javna institucija, odnosno kao jedna od malobrojnih javnih institucija koja je implementirala Etičku liniju, a koja nudi mogućnost anonimne prijave o postojanju korupcije i drugih nepravilnosti u radu, te usvojila etički kodeks i akte koji se odnose na sukob interesa, poklone i gostoprimstvo. 

- I zaposleni u Centralnoj banci i treće strane mogu koristiti uslugu za prijavu sumnje na korupciju. Nezavisno tijelo nadgleda etičku liniju odvojeno od Centralne banke, s podacima o ljudima koji podnose izvještaje koji se nalaze na serveru u Irskoj - navodi se u objavi Central Banking

Jačanje komunikacije sa javnošću i finansijska edukacija su također kategorije, koje su u cilju jačanja transparentnosti, prepoznati za dodjelu ove nagrade.

- Smatram da nagrada dolazi u pravom momentu za našu instituciju, s obzirom na vrlo izazovna vremena i ne baš idealno okruženje za bilo kakve inovacije, a posebno za jačanje integriteta i transparentnosti u radu. Kada vidimo prethodno nagrađene svjetske i evropske centralne banke i pobjednike u ovoj kategoriji iz prethodnih godina, biti rame uz rame s njima, čini nas ponosnim i daje nam dodatni podstrek da u narednom periodu budemo još odlučniji u izgradnji etičnog poslovanja.

Posebno nam je ova nagrada važna jer dolazi kao potvrda da je ono što radimo ispravno, a opredjeljenje za uvođenje i razvoj novih modela komunikacije i novih funkcija poput compliance funkcije, u periodu pandemije i previranja na finansijskim tržištima uzrokovanim ratom u Ukrajini, zahtijevalo je zaista poseban angažman i zahvalni smo što je Central Banking to prepoznao i nagradio nas za naš trud. Transparentnost i povjerenje u rad Centralne banke nam je od izuzetne važnosti, jer se time Centralna banka BiH dodatno pozicionira kao nezavisna institucija, s opredjeljenjem da joj vodilja u radu uvijek bude struka, u interesu građana i države Bosne i Hercegovine - izjavio je guverner Centralne banke BiH Senad Softić povodom dodjeljivanja nagrade.

Central Banking je medijska agencija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, osnovana 1990. godine. Izdaje Central Banking Journal, brojne knjige i dodjeljuje godišnje nagrade "Central Banking Awards". Nagrada se dodjeljuje u 26 kategorija, 13 za centralne banke i 13 za učesnike na finansijskom tržištu. Central Banking je također domaćin edukativnih stručnih događaja za centralne bankare i učesnike na finansijskom tržištu, navodi se u saopćenju Centralne banke BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.