open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Čerkez: Mjere daju rezultat, ali i dalje očekujemo rast broja zaraženih
Javnosti su se obratili premijer FBiH Fadil Novalić, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez i načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak.
06.04.2020. u 17:20
get url
text

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izrazio je saučešće svima onima koji su izgubili nekog člana od koronavirusa Covid-19 i poželio je brz oporavak građanima koji su oboljeli od tog virusa.

Pohvalio je ponašanje građana koji doslovno slijede upute nadležnih organa, a pored njih još je i zdravstveni sektor najzaslužniji za činjenicu da se može konstatirati da se kontrolira pandemija te je zamolio građane da i dalje slijede upute i budu disciplinirani.

Zahvalio je i penzionerima starijim od 65 godina koji su koristeći olakšicu podigli penzije i obavili sve što je bilo nužno, a zahvalio je i mlađim od 18 godina koji su se slušajući upute starijih minimalno izložili uticaju pandemije.

- Moramo zajedno nastaviti kontrolirati situaciju, a penzionerima, ukoliko se širenje koronavirusa bude pogrošalo, osigurat će se da na svoju kućnu adresu dobivaju penzije - najavio je Novalić.

Vlada Federacije BiH nabavila je danas novih 150.000 testova što je pored dosadašnjih 20.000 značajan broj da bi se počelo sa širim testiranjem stanovništva.

- To je dovoljan broj i ako bude potrebno reagirat ćemo i dalje - kazao je Novalić.

Potvrdio je i da je na današnjoj sjednici Vlade FBiH izglasan Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije i on predstavlja novo svjetlo u borbi protiv pandemije koronavirusa na ekonomskom planu.

- Prema informacijama iz zdravstvenog sektora nastavlja se nabavka opreme za taj sektor, a to su respiratori i odijela za zdravstvene radnike. Nastavit ćemo podržavati građane i ljekare u borbi protiv virusa - najavio je federalni premijer Fadil Novalić.

Pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je kako je sigurno da se očekuje i dalji rast oboljelih od koronavirusa u FBiH zbog čega je pozvao građane da se i dalje pridržavaju svih mjera nadležnih organa.

- Svjesni smo da su nam donesene mjere promijenile život. Međutim, mjere daju rezultate, što možete vidjeti i po kretanju i trendu oboljelih. Ovo su jedine mjere koje doprinose usporavanju širenja koronavirusa i bitno je da zajedno nastavimo provoditi te mjere, kako one osobne zaštite, tako i sve druge mjere koje Vlada FBiH uvodi, te da nastavimo zajedno da se borimo protiv koronavirusa - rekao je Čerkez.

Pozvao je sve građane koji imaju bilo kakve simptome respiratorne prirode, poput kašlja, grlobolje ili malaksalosti, da se jave svojim porodičnim ljekarima te da u takvom stanju ne idu na posao ili u zdravstvene ustanove.

- Jako je bitno da se svi u takvim trenucima obratimo ljekarima unutar domova zdravlja te da postupamo prema pravilu koje je doneseno. Nemojte ići na posao, niti u zdravstvene ustanove ukoliko imate neki od navedenih simptoma te vas molimo još jednom da se svi pridržavamo datih mjera. Posebno želim da se zahvalim penzionerima i ljudima preko 65 godina koji su danas pokazali dostojnost, to jest da mogu provoditi sve mjere koje su propisane i na taj način ne ugrožavati ni sebe ni zdravlje drugih - kazao je Čerkez.

Zahvalio se Vladi FBiH na novih 150.000 testova sa prethodnih 20.000 nabavljenih koji će, kako je kazao, sigurno omogućiti i dalji kontinuitet testiranja svih građana koji imaju za to potrebu.

Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite istakao je da ga raduje ponašanje osoba starijih od 65 godina, koje su od danas mogle u periodu od osam do 12 sati da odu po penzije i kupe neophodne namirnice.

- Nadamo se da će ova i preostala četiri dana uspješno sve uraditi onako kako želimo da sve protekne. Svakako i oni koji su imali svoje obaveze do 12 sati su se suzdržali - kazao je Solak i dodao:

“Po zaključku Predsjedništva uspostavljaju se prinudni izolacijski punktovi na svim graničnim prelazima koje kontroliše Federalna uprava za inspekcijske poslove. Cijeli posao uspostave punktova će obezbijediti Federalna uprava civilne zaštite sa inspekcijskim službama i epidemiološkim službama lokalnih općina.“

On je kazao i da je donesena mjera koja se odnosi na poljoprivredne proizvođače, kojima će se omogućiti da imaju nesmetan prolazak i rad na poljoprivrednom dobru kojim gazduju.

Prema službenim informacijama državnog Ministarstva civilnih poslova u BiH je do sada registrovano 688 oboljelih od COVID-19, od čega 371 u FBiH, 304 u RS i 13 u Brčko Distriktu. Preminulo je 27 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.