open-navfaktor-logo
search
Gužve traju mjesecima
Ceste FBiH mole vozače za razumijevanje: Radovi u tunelu Vranduk trajat će do oktobra
Početkom jula, nakon sanacije regionalnog puta Nemila - Banlozi - Zenica, saobraćaj će potpuno biti preusmjeren tim pravcem, dok će se teretna vozila puštati naizmjenično kroz tunel
17.06.2019. u 16:17
get url
text

JP Ceste FBiH, uoči predstojeće turističke sezone uputilo je apel vozačima i pozvala ih na maksimalno strpljenje i razumijevanje zbog smetnji u saobraćaju tokom rekonstrukcije tunela Vranduk II, kao i mostova Bosna IV, i Bosna V.

Kako navode iz ovog javnog preduzeća, projektom rekonstrukcije tunela Vranduk II je, zbog tehnologije i kompleksnosti radova u tunelu, predviđeno korištenje alternativnih pravaca te je promet preusmjeren na regionalnu cestu R445 Nemila – Banlozi – Zenica.

- Međutim, prvobitno preusmjerenje prometa u samome tunelu tokom izvođenja radova na podnožju svoda, dovelo je do značajnog usporenja prometa. Također, prolazak teretnih vozila i uopće povećanje prometa regionalnom cestom koja nije projektirana za te potrebe, rezultirali su značajnim oštećenjima iste koja su umnogome dodatno usporila odvijanje prometa - naveli su iz JP Ceste FBiH.

Kako dalje navode, ovo javno preduzeće je poduzelo aktivnosti na saniranju ovog alternativnog pravca koje bi trebale biti okončane početkom VII mjeseca nakon čega će putnički promet biti u potpunosti preusmjeren na ovu cestu dok će se teretna vozila naizmjenično puštati jednom trakom kroz tunel.

- Na ovaj način će se smanjiti interval čekanja i ubrzati promet kroz sami tunel. Prema dinamici radova, osnovni radovi na rekonstrukciji tunela Vranduk II bi se trebali završiti do sredine X mjeseca nakon čega će se promet pustiti u oba smjera kroz tunel, a samo u noćnim satima vršiti obustave zbog montaže opreme u tunelu. JP Ceste FBiH će uložiti sve napore kako bi se maksimalno ubrzali radovi na rekonstrukciji tunela Vranduk II i što prije normalizirala situacija na ovoj jako prometnoj dionici - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.