Europarlamentarci

Čestitke Zvizdiću na napretku

Objavljeno: 30.08.2018. u 16:26

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa delegacijom Evropskog parlamenta, grupa  Evropske narodne stranke (EPP)

Predsjedavajući Zvizdić je informirao europarlamentarce o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH. Istaknuo je opredijeljenost Vijeća ministara BiH euroatlantskim integracijama, kao primarnom vanjsko-političkom cilju Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Bosna i Hercegovina odgovorila na Upitnik EK i da se trenutno radi na izradi odgovora na dodatna pitanja. Dodao je da bi dobijanje kandidatskog statusa bio veliki podsticaj za nastavak procesa integracija BiH i regije u EU, kao i daljoj političkoj stabilizaciji, izgradnji mira i ekonomskom razvoju.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao europarlamentarce da je Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj 152. sjednici usvojilo Okvirnu energetsku strategiju BiH do 2035. godine, čime je otvoren pristup novim razvojnim fondovima i omogućeno ravnopravno partnersko učešće u projektima u okviru Berlinskog procesa.

Vođa delegacije ispred EPP, potpredsjednik EPP grupe zadužen za proširenje i mediteransku politiku, europarlamentarac iz Republike Bugarske Andrey Kovatchev rekao je da EPP grupacija u Evropskom parlamentu pruža punu podršku euroatlantskim aspiracijama Bosne i Hercegovine. Čestitao je predsjedavajućem Zvizdiću na napretku u integracijskim procesima i realiziranim reformama, te ohrabrio vlasti u BiH da nastave sa neophodnim reformskim procesima kako bi se ubrzao evropski put naše zemlje.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije