Kako je kazao predsjednik CIK-a Suad Arnautović, Centralna izborna komisija je po Izbornom zakonu BiH, između ostalog, nadležna da koordinira, nadgleda i regulira zakonitost rada svih izbornih komisija i biračkih odbora.

- Opredijelili smo se za izbor supervizora koji su ovlaštene i akreditovane osobe koje su u ime CIK-a zadužene da koordiniraju i nadgledaju Opće izbore. Postavit ćemo 144 supervizora koji će nadgledati rad izbornih komisija. Bit će glavni supervizor, i 13 regionalnih revizora koji će, osim svoje općine, koordinirati još deset općina i dostavljati izvještaj glavnom supervizoru, a on CIK-u.

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te će obavještavati CIK – rekao nam je Arnautović.

Istakao je da su isto primijenili na ponovljenim lokalnim izborima u Doboju i Srebrenici.

Postavljanje supervizora tu se pokazalo se dobrim, te je Arnautović podsjetio da je na ponovljenim izborima u Doboju SNSD-ova kandidatkinja Sanja Vulić dobila oko 15.000 glasova manje u odnosu na poništene izbore 2020. godine.

Arnautović je podsjetio da je objavljen konkurs za izbor supervizora i on je otvoren do srijede. Na konkurs se moguće prijaviti putem online aplikacije, te iz CIK-a ponovo pozvaju zainteresirane da se prijave.

Arnautović je napomenuo da će prednost imati bivši predsjednici općinskih izbornih komisija koji su radili usješno, a princip će biti da ne mogu nadgledati općinu u kojoj žive.

Supervizori ne mogu biti članovi najvišeg izvršno-političkog organa stranke ili koalicije, nosilac izbornog mandata ili član izvršnog organa vlasti, kandidati za izbore za bilo koji nivo vlasti, oni kojima je izrečena kazna za težu povredu izbornih propisa.

Opći izbori u BiH zakazani su za nedjelju, 2. oktobra.