open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
CIK zatražio dopune Zakona o plaćama: Uvesti dodatke i njihovim revizorima
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine uputila je inicijativu za dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine kako bi i njihovim revizorima bio propisan dodatak na plaću.
09.11.2021. u 12:36
get url
text
Sjednica CIK-a

Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH dodatak na plaću imaju u Uredu za reviziju institucija BiH, interni revizori te zaposleni u inspekcijskom nadzoru Agencije za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine.

CIK je zatražio da dodatak imaju i revizori u njihovoj Službi za reviziju finansiranja političkih stranaka, u iznosu do 50 posto od osnovne plaće.

VEZANI TEKST - Šepić funkcionerima svoje stranke isplatio 60.000 KM za ugovore o djelu

- Imajući u vidu da Zakon propisuje princip ista plaća za isti posao, a revizori u Službi za reviziju finansiranja stranaka CIK-a obavljaju složene i specifične poslove, treba da se i za njih propiše dodatak na plaću – obrazloženo je na sjednici CIK-a prije desetak dana, kada je usvojena inicijativa i rečeno da će biti upućena Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

Željko Bakalar, predsjednik CIK-a, pojasnio je da se time ispunjava i preporuka Antikorupcijskog tijela Vijeća Evrope (GRECO) - da je više nego nužno povećati ljudske i finansijske resurse ove službe Centralne izborne komisije BiH kako bi bio osiguran brži i bolji nadzor finansiranja političkih stranaka.

- Na tržištu rada je ograničen broj kadrova za revizorske poslove i da bi se motivirali za naše poslove, opravdano je propisati dodatak na plaću – dodao je tada Bakalar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.