Zaključeno je to na današnjem sastanku predstavnika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Na sastanku kojem su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, direktor Granične policije BiH Zoran Galić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić, ministar MUP-a KS Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić, te šefica misije IOM u BiH Laura Lungerotti, razgovarano je i o unapređenju funkcionalnosti privremenih prihvatnih centara u BiH, posebno nakon nedavnih incidenata koji su se desili na području Bihaća i Sarajeva, gdje boravi većina ilegalnih migranata koji se nalaze u BiH.

Cikotić je govorio o dosadašnjim aktivnostima i planovima koje provodi Ministarstvo i nadležne agencije. Istakao je da je nova inicijativa Ministarstva sigurnosti da se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedi na teritoriju cijele BiH, te da se formira nova agencija koja bi se isključivo bavila brigom o ilegalnim migrantima. Dodao je da je namjera da domaće institucije i sigurnosne agencije u potpunosti preuzmu upravljanje migracijama u BiH.

Dogovoreno je da kantonalne policije ojačaju saradnju i koordinaciju sa Službom za poslove sa strancima kako bi se spriječili mogući incidenti i druga krivična djela koje vrše migranti.

Također, insistira se na što hitnijem identificiranju migranata koji su učestvovali u nedavnim  incidentima i njihovom procesiuranju i sankcioniranju, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.