open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Čolo: Schmidtove izmjene vode u pravcu deblokade
Alma Čolo, zastupnica SDa u Parlamentu BiH, javila se iz štaba SDA te je govorila o nametanju izmjena Izbornog zakona visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta ali i o prvim rezultatima za Predsjedništvo BiH.
02.10.2022. u 21:26
get url
text

- Kada su u pitanju Izmejene Izbornog zakona zakone koje je proglasio visoki predstavnik mogu reći da se radi o dobrim izmjenama koje idu u pravcu deblokade institucija i brzog formiranja vlasti nakon izbora. To su odredbe koje se tiču uspostave Doma naroda, koje se tiču imenovanja Ustavnog suda, svega onoga što je do sada bio problem i zbog čega se organi izbvršne vlasti nisu mogli formirati - započela je ona te zaključila:

- Bitno je da njegove izmjene vode u pravcu deblokade i brze implementacije izbornih rezultata.

Kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva BiH, Čolo ističe kako rezultati sada pokazuju da je Denis Bećirović u prednosti.

- Ja ne mogu sada procjeniti da li se to može popraviti do kraja brojanja, ali sve u zavisnosti od toga sa kojeg područja dolaze glasovi ja se nadam da će kandidat Bakir Izetbegović dostići ovaj disbalans i da će on biti budući član Predsjedništva - poručila je ona.

Uskoro opširnije...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.