- Što se tiče nabavke preostalog broja doza i budućih aktivnosti unutar COVAX mehanizma, obavještavamo vas da je Ministarstvo civilnih poslova BiH u stalnom kontaktu sa članovima Koordinacionog odbora COVAX-a te predstavnicima Globalne alijanse za vakcine i imunizaciju (GAVI) te da smo još uvijek u fazi pregovora i pronalaska najboljeg rješenja za BiH unutar COVAX mehanizma – navode iz ovog Ministarstva.

Članove Koordinacionog odbora čine predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH.

VEZANI TEKST - Podaci MCPBiH: U BiH stiglo više od tri miliona doza, vakcinisano samo 23 posto stanovništva

- Zdravstvene vlasti Federacije BiH, RS i Brčko distrikta finansiraju nabavku vakcina putem COVAX mehanizma, dok Ministarstvo civilnih poslova BiH, shodno Poslovniku o radu Koordinacionog odbora, pruža administrativno-tehničku i stručnu podršku radu Koordinacijskog odbora. Sve procedure odlučivanja o narednim koracima BiH unutar COVAX mehanizma bit će donijete u u skladu sa zaključcima Koordinacijskog odbora – stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Podsjetimo, naša zemlja je putem COVAX mehanizma u novembru 2020. godine naručila 1.232.000 vakcina protiv COVID-19 i unaprijed sve platila po, kako nam je ranije iz Ministarstva civilnih poslova (MCP) rečeno, prosječnoj cijeni od 10,55 dolara, što kada se sabere iznosi 12.997.600 dolara.

Iz MCPBiH sada kažu kako je putem ovog mehanizma u našu zemlju stiglo 332.640 doza ili 27 posto od ukupnog broja plaćenih vakcina.

Ostalo je još 899.360 doza, a kad se to pretvori u novac, COVAX mehanizam BiH duguje 9.488.248 dolara. 

VEZANI TEKST - Dr. Musa o gripi, COVID-19, kraju pandemije, prijetnji od novih epidemija vakcinalno preventabilnih bolesti

Od ukupnog broja vakcina protiv COVID-19, koje su naručene putem COVAX mehanizma, Federaciji BiH, kako je krajem prošle godine Faktoru kazao glavni federalni epidemiolog dr. Sanjin Musa, pripalo 800.000.

- O svemu se još pregovara. Ono što znam jeste da će COVAX vratiti sredstva, ali ne u potpunosti. Želim reći da je COVAX mehanizam bio dobra ideja u smislu internacionalizma, jer kada je riječ o pandemiji izazov je bio prvo proizvesti vakcinu u kratkom roku. I uspjelo se, za 11 mjeseci proizvedena je učinkovita i sigurna vakcina. U pandemiji je veliki izazov proizvesti dovoljan broj doza i distribuirati ih. Tu je COVAX zakazao, jer se očekivalo više u pravičnoj raspodjeli vakcina – rekao nam je Musa 30. decembra prošle godine.