Dodao je kako postoji jedan jasan okvir u kojem se može implementirati izborni rezultat u vremenu od 30 dana te da svako treba uraditi svoj dio posla.

- Možda je dobro da rasvijetlimo taj element blokada. Mislim da će (Lidija) Bradara ove sedmice pokrenuti proceduru razgovora s potencijalnim predsjednikom Vlade FBiH i onda da dogovorimo potencijalno resore jer o tim pitanjima uopće nismo razgovarali - kazao je Čović u izjavi za novinare za vrijeme sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Naglasio je kako proces implementacije izbornih rezultata ide nešto sporije nego što su očekivali i javno zagovarali jer su, kako kaže, mišljenja da smo i Vijeće ministara BiH i Vladu FBiH mogli imati krajem prošle godine.

- Tek smo dobili predsjednicu Federacije i dva potpredsjednika. Nadam se da u ovih 30 dana taj proces možemo završiti i sad ćemo se posvetiti kantonalnim prostorima - poručio je Čović.

Komentirao je i posljednju izjavu reisa Huseina Kavazovića te kazao kako je njihov stav vrlo jasan, da BiH treba mir, pravna država i da treba dati šansu mladim ljudima kroz evropski proces i evropske integracije.

- Ovo je jedan pritisak kojim se pokušava zadržati status quo. Nemoguće je više bilo što zadržati status quo, mi moramo krenuti naprijed i dati šansu Bosni i Hercegovini – kazao je Čović.

Kazao je i kako će XIV Sabor HDZ-a BiH biti održan u subotu, 6. maja, u mostarskoj Kosači te da se na njemu bira predsjednik, Predsjedništvo, Upravni i Nadzorni odbor.