open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Čović kod Plenkovića: Predstavnici Hrvata su istinski predvodnici euroatlantskog puta BiH
Čović je kazao i da je nužno što prije okončati proces formiranja vlasti na svim nivoima uz dogovor i kompromis u pronalasku zajedničkog stava pri provedbi potpisanog sporazuma između HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA kao izbornih pobjednika među svojim narodima
30.08.2019. u 14:13
get url
text
Dragan Čović i Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika HNS-a i HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktualnim temama, političkoj situaciji u BiH i Hrvatskoj, kao i o daljnjoj ekonomskoj saradnji između dvije zemlje, saopćeno je iz Hrvatske vlade.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Čović naglasio je snažnu opredijeljenost dužnosnika nevladine organizacije HNS prema uključivanju BiH u Evropsku uniju i NATO.

- Predstavnici hrvatskog naroda u BiH su na tom putu istinski predvodnici, što su dosljednim poštivanjem ovih vanjskopolitičkih ciljeva domovine BiH na primjerima i pokazali - rekao je Čović.

Čović je kazao i da je nužno što prije okončati proces formiranja vlasti na svim nivoima uz dogovor i kompromis u pronalasku zajedničkog stava pri provedbi potpisanog sporazuma između HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA kao izbornih pobjednika među svojim narodima.

Predsjednik Vlade Plenković i ovom prilikom istaknuo je, kako se navodi, snažno zalaganje hrvatske Vlade za što brže priključivanje BiH Evropskoj uniji i NATO-u. U tom kontekstu, rekao je i kako su prepoznati konzistentni stavovi predstavnika hrvatskog naroda u BiH, koji snažno podupiru put BiH prema EU i NATO-u. Ocijenio je kako su ti procesi nužni za stabilnost, mir te ekonomski i razvojni napredak BiH.

Poručio je da će Hrvatska kao članica EU i NATO-a biti i dalje snažan zagovornik takve politike i pomoći BiH na tom putu te dodao da je u BiH pri izradi zajedničkih politika važno poštivanje svih prava i interesa tri jednakopravna konstitutivna naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.