open-navfaktor-logo
search
Upitni i izbori
Čović na Samitu u Ljubljani govorio "kako BiH jedino može preživjeti"
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović jučer je u Ljubljani sudjelovao na Samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u organizaciji Evropske pučke stranke (EPP).
06.10.2021. u 12:17
get url
text

Samit, koji je okupio EPP lidere iz Evropske unije i Zapadnog Balkana, bavio se EU perspektivom država jugoistočne Evrope, te odnosima EU-a i regije. 

Čović je na Samitu održao govor o trenutnom stanju, te EU perspektivi BiH, naglašavajući ključnim izmjene Izbornog zakona BiH i ograničene ustavne izmjene. Posebno je istaknuo zabrinjavajuću retoriku koja destabilizira osnove funkcioniranja BiH, ističući kako BiH može preživjeti jedino kao multietnička i multikulturalna zajednica ustavno ravnopravnih triju konstitutivnih naroda i svih njenih građana koje će predstavljati legitimni predstavnici. 

Osvrnuo se na Mostarski sporazum koji je, kako je istaknuo, primjer kojega treba slijediti u izmjeni Izbornog zakona. Istaknuo je i kako se implementacija tog Sporazuma izbjegava, te upozorio na prakse preglasavanja i retorike zagovaranja brisanja temeljnih odrednica BiH. Čović je kazao kako bez usaglašenih izmjena izbornog zakonodavstva ne postoje uvjeti za održavanje Općih izbora sljedeće godine, ističući kako predstavnici hrvatskoga naroda u BiH žele očuvati euroatlantske perspektive i domovinu BiH. 

Na marginama Samita Dragan Čović je održao radne sastanke s brojnim EPP dužnosnicima, uključujući i predsjednika EPP Donalda Tuska, te Aleksandra Vučića i Boyka Borisova, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.