open-navfaktor-logo
search
Predsjednik HDZ-a
Čović pisao međunarodnoj zajednici: SDA nas ignorira, male su šanse da ćemo provesti sporazum
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović uputio je pismo međunarodnim zvaničnicima koji su učestvovali u stvaranju prije gotovo četiri mjeseca potpisanog političkog sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, te političkog sporazuma o Gradu Mostaru, kojima su predviđene sveobuhvatne izmjene Izbornog zakona BiH.
07.10.2020. u 08:07
get url
text

Informirajući ih o ovom procesu, Čović navodi da "osim formalne inicijacije pregovora, još nema pomaka na planu provedbe odluke Ustavnog suda BiH o predstavljanju konstitutivnih naroda", prenosi Večernji list.

Osim toga, navodi Čović u pismu ambasadorima, "izbori za Grad Mostar izdvojeni su izvan redovnog ciklusa, što ponovo šalje pogrešnu sliku i otvara dodatni prostor za manipulacije izborima u tom gradu, koji je važan centar za sve stanovnike regije, a, osim toga, u njemu stoluju sve institucije hrvatskog naroda i on za Hrvate ima poseban kulturni i društveni značaj".

Sporazumom o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH strane potpisnice, a to su HDZ i SDA, obavezale su se na provedbu svih odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava koje nameću otklanjanje nejednakosti i diskriminacije, regulaciju pitanja političkog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim nivoima, te ugradnju preporuka Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a i Venecijanske komisije u izborno zakonodavstvo.

VEZANI TEKST - Otkrivamo sadržaj sporazuma koje su potpisali Bakir Izetbegović i Dragan Čović, novi Izborni zakon za šest mjeseci

- Ipak, uprkos jasno preuzetim obavezama, naše iskustvo, svakodnevno potvrđeno u praksi, jest da SDA i njegovo rukovodstvo ne žele realizirati dogovoreno, već pribjegavaju različitim taktikama kupovine vremena, svjesno izbjegavajući i ignorirajući preuzete obaveze - ističe Čović u pismu upućenom šefu Delegacije Evropske unije u BiH Johannu Sattleru, visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, te ambasadorima SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i OESS-a Ericu Nelsonu, Matthewu Fieldu i Kathleen Kavalec.

BiH je, navodi prvi čovjek HDZ-a, postkonfliktno i duboko podijeljeno društvo. Zbog toga je, smatra on, organizirana kao konsocijacijska demokracija.

- Ustavni sud BiH u svojoj odluci o legitimnom predstavljanju nije mogao zanemariti tu činjenicu, ali se ona svjesno zanemaruje u javnom diskursu i time dezavuira i dijeli javnost. Konsocijacija ne perpetuira sukobe i podjele, već ih adresira i rješava. Onemogućava hegemoniju, represiju i majorizaciju jednog naroda nad drugima. Dakle, imamo sistem koji je postavljen s vrlo jasnom svrhom i ciljevima. Naravno, takav sistem, kao i svaki drugi, podrazumijeva dobru volju, spremnost na dogovor i predanost njihovu poštivanju, što već duže vrijeme nedostaje. U tom smislu, izmjene koje smo dogovorili sa SDA, a kojima se, očito, pristupilo neiskreno, nisu nas trebale podijeliti, već ujediniti i pokazati da smo dorasli demokratskim standardima, te da smo skloni kompromisu i konsenzusu - napisao je Čović, te dodaje:

- Nakon određenog proteka vremena, nažalost, došli smo u situaciju da smo više podijeljeno društvo nego prije četiri mjeseca, a sve to zbog izbjegavanja provedbe dogovora i sporazuma. U međuvremenu, vrijeme i dalje neumoljivo teče, a s njime i rokovi - navodi Čović.

Predsjednik HDZ-a ocjenjuje da sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH nije proveden ni u jednoj tački, a s obzirom na okolnosti, male su šanse da će se to uopće i dogoditi. Nedostatku spremnosti svjedoče, dodaje, izjave i medijski procesi kojima se otvoreno govori protiv vrijednosti sporazuma, a Hrvate se naziva nacionalnom manjinom, prijeti im se nametanjem političkih predstavnika na svim nivoima, što je također suprotno Ustavu BiH, Dejtonskom mirovnom sporazumu i odlukama Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti i legitimnom predstavljanju.

- Dakle, u proteklom periodu nismo evidentirali ni jedan kvalitativan iskorak partnera u odnosu na stavove prije potpisivanja. Naprotiv, na djelu je otvorena kampanja protiv ustavne pozicije Hrvata, njihovih Ustavom zagarantiranih ljudskih, građanskih i političkih prava. Mi Hrvati, kao konstitutivan i ustavotvoran narod u BiH, ne možemo i nećemo tolerirati takav odnos, kršenje Ustava niti ćemo pristati na neustavna rješenja koja se nameću. Od vas očekujemo reakciju u smislu podrške zaštiti ustavnog poretka, Dejtonskog mirovnog sporazuma, političke stabilnosti BiH i pronalaska kompromisnog rješenja za provedbu preuzetih obaveza u smislu izmjena Izbornog zakona BiH od juna 2020. godine - zaključuje Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.