open-navfaktor-logo
search
Istočno Sarajevo
Čović: Protiv Cikotića, UIO je hrvatski; Dodik: CIK nije završena priča, podržat ćemo bošnjačke prijedloge
Lider HDZ-a BiH Dragan Čović pojasnio je nakon današnjeg sastanka u Istočnom Sarajevu koji je održao sa liderima SDA i SNSD-a Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom da su na dnevnom redu bile tri tačke. 
07.07.2020. u 16:03
get url
text

- Razgovarali smo o budžetu, Izbornom zakonu za Mostar i dogovorili smo hitnu proceduru, a kad je riječ o kadroviranju, ništa se nismo dogovorili. Ostaje stanje kao i do sada - kazao je Čović okupljenim novinarima. 

Poručio je da će HDZ glasati protiv imenovanja Selme Cikotića na mjesto ministra sigurnosti BiH. 

- Što se tiče imenovanja ministra sigurnosti, stav HDZ-a će biti protiv. Nama nije prihvatljivo da Upravu za indirektno oporezivanje BiH dijelimo sa bilo kim. To je hrvatsko mjesto. SIPA je srpsko mjesto, RAK također i u četvrtak može već biti na Vijeću ministara - dodao je Čović.

Prvi čovjek SNSD-a Milorad Dodik rekao je kako će se do izbora u Mostaru riješiti pitanje konstitutivnosti Srba u HNK, te će se u odredbama Statuta Grada Mostara osigurati njihova ravnopravnost.

- Tražimo da nam se osigura mjesto savjetnika i da se komisije za gradsko područje definiraju tako da se u donošenju odluka osigura ravnopravan pristup. U vezi s ovom temom nismo imali problema u dogovoru - rekao je Dodik.

Kada je riječ o imenovanjima, rekao je kako ostaje raspodjela koju su ranije dogovorili, ali da su moguće i promjene ukoliko partneri između sebe dogovore rotaciju.

- Dogovorili smo se da će predsjedavajući Vijeća ministara BiH u četvrtak staviti sva imenovanja na dnevni red i predložiti kandidata za ministra sigurnosti. Proceduru su završene za SIPA-u, OSA-u i direktora zatvora. Treba se rehabilitovati sistem u kojem se ne osporava ono što je dogovoreno i ono što svakom pripada i u to smo ušli žestoko. Ako bošnjačka strana ima pravo da nekoga imenuje neka to uradi i tako je za i srpsku i hrvatsku stranu, i to se treba poštovati. Ima ljudi koji su perosonalno neprihvatljivi jednim, drugim ili trećim, ali kada bismo ušli u to, nikada nikoga ne bismo imenovali - rekao je Dodik dodavši da će podržati prijedloge bošnjačke strane za pozicije koje im pripadaju.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Pokušat ćemo da Bošnjaci dobiju UIO, Tegeltija će predložiti Cikotića za ministra

Kazao je kako jedino pitanje koje nije razjašnjeno jeste Centralna izborna komisija BiH jer "SDA ne želi da razgovarao o tome".

- Mi je smatramo nezakonitom. Ipak, mi ćemo poštovati sve izborne rokove i spremni smo izaći na izbore jer smo sigurni u pobjedu. Budžet bi trebao biti usvojen do 21. ovog mjeseca i time se stvara osnov za održavanje lokalnih izbora. SDA i HDZ su saglasni da se izbori moraju održati i u Mostaru te se razmatra da se svi zajedno održe u prvoj polovini decembra. Mi samo tražimo da odluke budu u skladu sa zakonom - rekao je Dodik.

Na informacije o tome da bi se Zakon o VSTV-u mogao usvojiti, kazao je da od toga nema ništa jer traže cjelovitu reformu pravosudnog sistema kao i sistema javnih nabavki poručivši da neće biti kozmetičkih promjena kako bi zadovoljili strance.

Na pitanje da li je SNSD zainteresovan za poziciju direktora UIOBiH, Dodik je rekao da jeste te da će, ukoliko dođu u poziciju, pregovarati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.