open-navfaktor-logo
search
Nastaviti dijalog
Čović sa Borrellom: Postizanje dogovora o izbornoj reformi važno za stabilne odnose sva tri konstitutivna naroda
Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović održao je telefonski razgovor s visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije, Josepom Borrellom.
11.02.2022. u 19:28
get url
text

Dužnosnici su razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u BiH u svjetlu održanog zadnjeg kruga pregovaračkog procesa vezano za ograničene izmjene Ustava i izmjene Izbornog zakona.

Čović je istakao kako su hrvatski predstavnici bili konstruktivni u pregovorima, nudeći više desetina modela i prijedloga koji u potpunosti implementiraju odluke ELJSP-a i Ustavnog suda BiH. Upozorio je, kako pojedini predstavnici bošnjačkog naroda nastupaju bez iskrene želje za postizanjem dogovora, podržavajući direktno narušavanje ustavom definiranih prava konstitutivnih naroda.

Čović se zahvalio na podršci međunarodnih partnera, koji su u svim prethodnim razgovorima ponovno iskazali predanost Bosni i Hercegovini na njenom putu izgradnje stabilnosti i na evropskom putu, koji je budućnost BiH.

Istakao je kako je legitimno predstavljanje hrvatskog naroda na svim administrativno-političkim nivoima vlasti, ključno za Bosnu i Hercegovinu u cjelini.
Sagovornici su se složili da je postizanje dogovora o izbornoj reformi važno za stabilne odnose sva tri konstitutivna naroda.

Nužno je hitno nastaviti otvoreni dijalog pri iznalaženju rješenja o ustavnoj i izbornoj reformi u bliskoj koordinaciji sa svim međunarodnim partnerima kojim će politički partneri dokazati opredijeljenost za mirnu, cjelovitu, naprednu i evropsku BiH, zaključili su sagovornici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.